nieuws

‘Impasse rond Zuidasdok is te doorbreken’

Projectontwikkeling

‘Impasse rond Zuidasdok is te doorbreken’
Zuidasdok a.i.

Er is volgens deskundigen een reële mogelijkheid dat de weggelopen bouwers terugkeren naar de tekentafel van het project Zuidasdok in Amsterdam.

Ervaren mediators dichten conflictendokter professor Marcel Hertogh een kans toe om partijen weer bij elkaar te brengen, meldt vakblad Cobouw. Combinatie Zuidplus legde half juni het werk aan de ondertunneling van de Zuidas neer nadat Rijkswaterstaat het voorlopig ontwerp had afgekeurd.

Afstand creëren

‘Statistische gegevens zeggen niets over individuele gevallen en concrete resultaten, maar de kans op succes ligt hoger dan fifty/fifty’, zegt Huub Sprangers. Hij bemiddelde bij meer dan honderd bouwconflicten en schreef er een boek over.

Volgens Sprangers staat een conflict zelden op zichzelf, maar is het een opeenstapeling van pijnpunten, wantrouwen en verstoorde relaties. ‘Om daar doorheen te breken, is het nodig om afstand te creëren, zodat het geschil terugkomt tot de essentie. Als het lukt om partijen op afstand te zetten, ontstaat vaak ruimte voor een oplossing’, aldus Sprangers.

Moeras

De ervaring van Peter Kamminga is dat niemand er als eerste het bijltje bij neer wil gooien. ‘Partijen zijn vastgelopen en zakken weg in het moeras, maar worden daar graag uitgetrokken.’ Kamminga is universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Harvard. Hij bemiddelde bij conflicten in Nederland en de Verenigde Staten.

Het weglopen van bouwers van project Zuidasdok ziet Kamminga als een ‘heel krachtig’ signaal. ‘Het zou al enorm helpen als de opdrachtgever de bouwers het leven makkelijker zou maken en meedenkt met de problemen van de markt. Bij Schiphol- Amsterdam Almere doen ze dat al. Bij veel design & constructcontracten heerst vaak een ‘zoek het lekker zelf uit-mentaliteit’ en ‘jouw-pakkie-an’.

Gezamenlijk belang formuleren

Bouwmediator Jan Kees De Pagter heeft ervaren dat het het beste werkt om van zowel de opdrachtgever- als van de marktkant om tafel te gaan met één persoon. ‘Die moet wel mandaat hebben. Vaak lukt het dan om een gezamenlijk belang te formuleren.’ De Pagter loste het conflict rond de Tweede Coentunnel op en heeft meer vijftien jaar ervaring als bouwmediator.

‘Als die hoofdlijn staat, kan de uitwerking later wel volgen. Als zo’n gezamenlijke richting ontbreekt, kan je beter stoppen. Dat klinkt heel logisch en simpel, maar dat is mediation zelden.’

Reageer op dit artikel