Kort geding van De Seminarie tegen bouwstop hotel

Kort geding van De Seminarie tegen bouwstop hotel

Het verbouwen van kloosters is heel populair in Brabant en Limburg. Maar de gemeente Breda twijfelt aan de goede bedoelingen van de ontwikkelaars van het klooster in Bavel, De Seminarie.

De Seminarie spant een kort geding aan tegen de gemeente Breda om de verbouwing van het klooster in Bavel weer in gang te zetten. Het klooster op het landgoed zou een luxe hotel moeten worden, maar het is stilgelegd door de burgemeester van Breda, Paul Depla.

Bibob

Het besluit is genomen na een integriteitsonderzoek door het landelijke bureau Bibob. De Wet Bibob is een bestuursrechtelijk instrument om misbruik van een vergunning en het faciliteren van criminele activiteiten door de overheid te voorkomen. Het weren van dubieuze investeerders in horeca en vastgoed is speerpunt van gemeentebeleid in Breda. De Seminariegroep heeft beroep aangetekend tegen de weigering van de gemeente voor het verlenen van de omgevingsvergunning. Op 12 juni, dient het kort geding in de zaak.

Meest luxe hotel van Brabant

Onlangs werd het klooster aan de Seminarieweg omgedoopt in hotel Madeleine. Het beste hotel van Brabant moet het worden volgens de manager. Het staat op 12,5 hectare grond en er komen 22 suites, 62 kamers, verschillende horecaondernemingen, een wijngaard wordt aangelegd, een voedselbos en een moestuin. Het ligt in een bosrijke omgeving.

Bosma en Van Hooijdonk

Na de nodige stukgelopen initiatieven kwam het complex De Seminarie in 2016 in handen van de Bredase ondernemer Pieter Bosma, die het pand bij een executieveiling voor 2,7 miljoen euro overnam. Bosma ging ooit failliet met zijn bedrijf de Huizenbeurs en was verbonden aan een partycentrum in de Haagse Beemden (Breda), dat ook ter ziele ging. Vroeger had hij dus de Huizenbeurs, nu zit hij in Teleport, dat het Amsterdam Teleport Hotel en het The Hague Teleport Hotel omvat. Daarnaast zijn er kantoren in de Teleport towers in Sloterdijk (Amsterdam). Teleport is opgericht door de Bredase vastgoedbelegger Marcel van Hooijdonk die ruim 160 panden in portefeuille heeft, met name in Utrecht, maar ook ruim veertig panden in Breda en een tiental in Roosendaal. Teleport is op 24 december 2018 officieel uit de Seminarie gestapt, de partner van Van Hooijdonk is diezelfde dag als bestuurder van deze BV in functie getreden.

Officieel niet betrokken

De gemeente Breda gelooft dus blijkbaar niet dat Van Hooijdonk en Bosma geen zeggenschap in de investering te hebben, maar Van Hooijdonk geeft aan BN De Stem aan dat hij en Teleport niet meer betrokken zijn. De manager van de verbouwing van het hotel, Maikel Hemminga van Teleport reageert ook op Omroep Brabant heel verrast op het stilleggen van de verbouwing. 'Er is geen sprake van crimineel geld of witwassen'.

Momenteel loopt een zaak rond Van Hooijdonk bij de Raad van State: de gemeente Breda heeft een omgevingsvergunning geweigerd voor een verbouwing van gekraakte panden aan de Catharinastraat 87-89, tot appartementen en winkels. De panden zijn juridisch eigendom van Van Hooijdonk. Twee keer eerder is de vastgoedman een vergunning geweigerd, met inzet van een Bibob-toets. Het ging toen om een bouwvergunning voor de Smederijstraat en sloop en nieuwbouw op zijn landgoed Burgst in de Haagse Beemden, in 2015. Allen in Breda.

Francine Bardoel

Francine Bardoel

Eindredacteur Vastgoedmarkt/de Architect

Francine werkte van december 2018 tot en met december 2019 voor Vastgoedmarkt en de Architect als eindredacteur.

Bio:

-2011-2019 Hoofdredacteur Universiteit van Tilburg, Univers

-2005-2011 Hoofdredacteur website, krantenpagina en magazines bij de provincie Utrecht

-Voor 2005 Regisseur en programmamaker bij diverse omroepen

Mustread voor vastgoed:

Italo Calvino, De onzichtbare steden. In  dit boek brengt Marco Polo verslag uit van zijn reizen aan zijn gastheer, de machtige Kublai Kan, Keizer der Tataren. Langzaamaan beseft de keizer echter dat hem fictieve plaatsen worden beschreven, die alle verwijzen naar Marco Polo's eigen stad. Dit boek laat prachtig zien dat je de gebouwen uit je jeugd altijd het mooist blijft vinden.