nieuws

Verbouwing klooster Bavel stil na Bibob-toets

Projectontwikkeling

De gemeente Breda heeft de verbouwing van het voormalige klooster in Bavel tot hotel onlangs stilgelegd op basis van een Bibob-onderzoek.

Verbouwing klooster Bavel stil na Bibob-toets

Dat meldt BN De Stem. De uitkomsten van een Bibob-procedure waren aanleiding om de omgevingsvergunning in te trekken. De inhoud was volgens de gemeente zo ernstig dat er geen andere mogelijkheid was.

De huidige ontwikkelaar, hotelketen Teleport, nam de aandelen van vorige eigenaar Seminarie over op de dag waarop vergunning werd verleend in april 2018. Het pand wordt omgebouwd tot luxe hotel met 84 kamers, horeca, een moestuin en een wijngaard.

Hotelmanager Maikel Hemminga van Teleport zegt dat het intrekken van de bouwvergunning van het klooster in Bavel te maken heeft met een eerder verbouwingsproject van een van de investeerders. ‘Het gaat dan om zaken als een klemmende vluchtdeur, rookmelders die niet gekoppeld zijn en branddoorvoeringen die niet goed waren.’ Volgens hem vreest de gemeente voor vergelijkbare overtredingen bij de verbouwing van het klooster.

Bezwaarprocedure

Verschillende ontwikkelaars hebben de afgelopen jaren geprobeerd om het klooster en het bijbehorende landgoed aan de Seminarieweg in Bavel een nieuwe bestemming te geven. Jan Dane wilde er na vertrek van de paters een luxe, retraitehotel met vijf sterren van maken. Hotel Parc Dane kwam nooit van de grond, bij gebrek aan deelnemers. Na meer stukgelopen initiatieven kwam het pand in handen van de  Bredase ondernemer Pieter Bosma. Hij kocht het pand bij executieveiling voor 2,7 miljoen euro.

Buurtbewoners maken al jaren bezwaren tegen de transformatie van het klooster. Ze hebben ook bezwaar gemaakt tegen de afgegeven vergunning. De bezwaarprocedure loopt nog steeds, zegt een woordvoerster van de gemeente Breda.

Reageer op dit artikel