nieuws

35 miljoen voor cultuurhistorische iconen

Projectontwikkeling

Minister Van Engelshoven (Cultuur) heeft 35 miljoen euro beschikbaar gesteld voor toekomstbestendig maken van 12 Nederlandse monumenten met een grote cultuurhistorische waarde. 

35 miljoen voor cultuurhistorische iconen

Het geld kan worden aangewend voor investeringen in toegankelijkheid, duurzaamheid en het aantrekken van zoveel mogelijk bezoekers. ‘In Nederland hebben we erfgoed waar we trots op mogen zijn. De meeste monumenten staan er goed bij’ aldus Van Engelshoven. ‘Toch zien we dat grote monumenten extra aandacht nodig hebben om ze te kunnen blijven gebruiken, om ze te verduurzamen en om zo voor een breed publiek toegankelijk te maken. Ze zijn de parels van ons erfgoed en met een extra investering kunnen we de gebouwen geschikt maken voor de toekomst.’

Boijmans van Beuningen

De grootste bijdrage (7,5 miljoen) gaat naar museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, een fractie van de 223 miljoen euro die gemeente moet uittrekken voor de renovatie van het pand die naar verwachting zeven jaar gaat duren.  In de Maasstad is er ook 4 miljoen toebedeeld aan Diergaarde Blijdorp. Ook Abdij Rolduc in Kerkrade mag rekenen op een fikse bijdrage  (7 miljoen euro). Andere iconen op de lijst zijn Kasteel Amerongen en de Sint Jan Kathedraal in Den Bosch.

Reageer op dit artikel