nieuws

Utrecht zet rem op kantoortransformaties

Projectontwikkeling

De gemeente Utrecht gaat kritisch kijken naar plannen om kantoren te transformeren.

Utrecht zet rem op kantoortransformaties

Dat blijkt uit de Kantorenbrief 2019. Transformatie van kantoorgebouwen moet alleen nog plaatsvinden in gebieden met hoge leegstand. Waar kantoorruimte schaars is, ligt transformatie minder voor de hand.

Transformatie van kantoren was de afgelopen tien jaar een agendapunt van de gemeente. Nu is er in sommige gebieden te weinig ruimte om te werken. Dat maakt die gebieden minder vitaal, denkt de gemeente. De kantorenleegstand is laag in gebieden als Leidsche Rijn (0,0 procent), Hoog Catharijne en de Jaarbeurs (1,5 procent), de rest van het centrum (0,7 procent) en Leidsche Rijn Centrum (0,0 procent).

Wel ziet de gemeente nog brood in transformaties op monofunctionele werklocaties als Rijnsweerd (7,5 procent leegstand) en Papendorp (10,5 procent). Op deze locaties ziet de gemeente graag meer woningen. Weliswaar neemt het aanbod van kantoren er af, maar menging met andere functies zou goed zijn voor de vitaliteit van de gebieden.

‘De opgave voor monofunctionele werkgebieden zoals Papendorp en Rijnsweerd is om te komen tot een meer gemengd gebied. Dat ontwikkelt zich goed door toevoeging van woningen en voorzieningen op die locaties. De consequentie is dat er op die locaties minder ruimte voor kantoren overblijft. Waar dat gebeurt willen we kantorenprogramma uitruilen naar andere locaties in de stad.’

Reageer op dit artikel