Tekort bedrijfsruimte Den Haag brengt stadsdistributie in gevaar

Tekort bedrijfsruimte Den Haag brengt stadsdistributie in gevaar
de huidige Harting-Bank aan Saturnusstraat 95 aan Binckhaven in Den Haag

In drie jaar tijd is het aanbod aan bedrijfsruimte in Den Haag meer dan gehalveerd. Eind 2018 is er nog slecht 54.000 vierkante meter beschikbaar.

Dat is een leegstand van 2,5 procent en een niveau waarop de Haagse bedrijfsruimtemarkt niet meer goed kan functioneren. Daarnaast is nog geen 10 procent van dit aanbod naar moderne maatstaven. Dit brengt een goede stadsdistributie van goederen in gevaar. Dat staat in het logistieke marktrapport Den Haag van vastgoedadviseur Colliers International.

Woningen ten koste van bedrijfsruimte

Net als in Amsterdam is de schaarste deels ontstaan door de herontwikkeling van bedrijventerreinen naar multifunctionele terreinen. Een groot deel van de bedrijfsruimte maakt hier plaats voor woningen. Dit heeft consequenties voor de logistieke activiteiten naar de stad. Voor bezorgers en bouwbedrijven is het essentieel om dicht tegen een stad gehuisvest te zijn. De groeiende bevolking en hoeveelheid toeristen zorgen er daarnaast voor dat er nog meer vraag naar goederen komt vanuit winkels en horeca. Dit betekent behoefte aan juist meer bedrijfsruimte en niet minder.

Congres Stadslogistiek

Congres Stadslogistiek 2018Vastgoedmarkt organiseert op 28 maart 2019 een congres over Stadslogistiek. Meldt u nu aan op Congresstadslogistiek.nl. Het congres wordt gehouden bij City Hub, Atoomweg 1 in Utrecht.

Gemeente moet bedrijventerreinen beschermen

Den Haag mist een ringweg en dit maakt de bezorging een grotere en duurdere opgave dan in andere steden. Kleine logistieke hubs rondom de stadsdelen kunnen voor een goede bevoorrading zorgen. Door de beperkte ruimte vlakbij de snelweg moet de oplossing gevonden worden op bestaande bedrijventerreinen. En daarmee komt er nog meer strijd tussen wonen en bedrijvigheid. Het is essentieel dat de gemeente deze terreinen (deels) in bescherming neemt en strikt omgaat met bestemmingswijzigingen aldus Colliers in haar nieuwsbericht. Door strategische locaties aan te wijzen van waaruit de stadsdelen goed bereikbaar zijn, kan een goede stadsdistributie worden gewaarborgd.

Francine Bardoel

Francine Bardoel

Eindredacteur Vastgoedmarkt/de Architect

Francine werkte van december 2018 tot en met december 2019 voor Vastgoedmarkt en de Architect als eindredacteur.

Bio:

-2011-2019 Hoofdredacteur Universiteit van Tilburg, Univers

-2005-2011 Hoofdredacteur website, krantenpagina en magazines bij de provincie Utrecht

-Voor 2005 Regisseur en programmamaker bij diverse omroepen

Mustread voor vastgoed:

Italo Calvino, De onzichtbare steden. In  dit boek brengt Marco Polo verslag uit van zijn reizen aan zijn gastheer, de machtige Kublai Kan, Keizer der Tataren. Langzaamaan beseft de keizer echter dat hem fictieve plaatsen worden beschreven, die alle verwijzen naar Marco Polo's eigen stad. Dit boek laat prachtig zien dat je de gebouwen uit je jeugd altijd het mooist blijft vinden.