nieuws

Prijzen voor Cruquius Kavel 1.1 en Burgerweeshuis

Projectontwikkeling

Het woningbouwproject Cruquius Kavel 1.1 van Geurst & Schulze Architecten en opdrachtgever Amvest is winnaar geworden van de eenentwintigste Zuiderkerkprijs. De Geurt Brinkgreve Bokaal voor het beste herontwikkelings- of renovatieproject van erfgoed ging naar het Burgerweeshuis van opdrachtgever Burgerweeshuis VOF

Prijzen voor Cruquius Kavel 1.1 en Burgerweeshuis

Beide prijzen zijn uitgereikt tijdens het jaarlijks terugkerende evenement De Prijzen.

De gemeente Amsterdam kent jaarlijks een prijs toe aan de architect en opdrachtgever van het beste woningbouwproject. Dat gebeurde dit jaar al voor de eenentwintigste keer. De jury van de Zuiderkerkprijs bestond uit voorzitter Petra Brouwer (UvA), Arnoud Gelauff (Arons en Gelauff architecten) en Vince de Jong (Pakhuis de Zwijger).

Uit het juryrapport over Cruquius Kavel 1.1: ‘Torenhoog wooncomfort, maniakale passie en vakmanschap tot in ieder detail kenmerken Cruquius Kavel 1.1. van uitstekende materiaaltoepassingen en prachtige positionering tot aan strakke plattegronden en een perfecte aansluiting op de omgeving. De jury is ervan overtuigd dat over twintig jaar iedereen in dit gebouw, op deze plek nog steeds helemaal fantastisch woont.’

Geurt Brinkgreve Bokaal

De Geurt Brinkgreve Bokaal gaat naar de opdrachtgever van het beste herontwikkelings- of renovatieproject van erfgoed. Deze prijs wordt voor de dertiende maal uitgereikt. De jury bestond dit jaar uit voorzitter Jan Peter Wingender (Office Winhov), Marjolein Cazemier (Ymere) en Joosje van Geest (architectuurhistoricus).

Uit het juryrapport:  ‘Dit wereldberoemde gebouw van Aldo van Eyck, misschien wel onze beste naoorlogse architect van de vorige eeuw, heeft eindelijk een nieuwe bestemming gevonden. Een uitzonderlijke renovatie en herbestemming maken het Burgerweeshuis tot de absolute winnaar van de Geurt Brinkgreve Bokaal 2018!’

De Prijzen 2018

Dit jaar vond het evenement De Prijzen plaats in het Cultureel Educatief Centrum (CEC) op de Bijlmerdreef. Amsterdam-Zuidoost staat aan de vooravond van een grootschalige gebiedsontwikkeling. De komende jaren staan er duizenden woningen gebouwd te worden in de planning in dit gebied..

Wethouder Laurens Ivens was aanwezig om een toelichting geven op de eerder op de dag gepubliceerde woningbouwproductiecijfers. Samen met wethouder Marieke van Doorninck ging hij in op wat de groei van het aantal woningen betekent voor de stad. Deze verdichting vraagt de nodige aandacht van bestuur en bewoners.

De juryrapporten en de documentatie van alle het afgelopen jaar in Amsterdam opgeleverde gebouwen zijn terug te vinden in de publicatie Gebouwd in Amsterdam, Projectenboek 2017-2018 of op de website www.gebouwdin.amsterdam.nl.

Reageer op dit artikel