nieuws

‘Nieuw vestigingsmilieu nodig door snelle groei expats en bedrijven’

Projectontwikkeling

In de Amsterdamse regio hebben zich de afgelopen tien jaar 1.160 buitenlandse bedrijven gevestigd. De aanhoudende groei van deze bedrijven én expats naar Amsterdam noopt tot spoedige realisatie van een nieuw internationaal vestigingsmilieu.

‘Nieuw vestigingsmilieu nodig door snelle groei expats en bedrijven’
Zuidasdok a.i.

Dat betoogt Pieter van der Heijde, algemeen directeur van Bureau Stedelijke Planning. Van der Heijde is op 13 november een van de topsprekers op de Vastgoedmarkt Ontbijtsessie over de gevolgen van de Brexit voor de Amsterdamse kantorenmarkt. Volgens Van der Heijde blijft de werkgelegenheid in Amsterdam de komende jaren mede door de Brexit hard groeien. Het grootste deel van de Amsterdamse bevolkingsgroei komt ook op het conto van buitenlandse expats.

109.000 nieuwe banen

‘De werkgelegenheid in Amsterdam is ondanks de crisis de afgelopen tien jaar al met 109.000 arbeidsplaatsen gegroeid. De kantoorhoudende werkgelegenheid nam in die periode in Amsterdam met 26 procent toe. De afgelopen tien jaar liep de bevolking op met ongeveer 100.000 inwoners. Die groeit komt vooral door migratie, met name uit Europa, de VS en de BRIC-landen. Omstreeks 2035 zal Amsterdam bijna 1 miljoen inwoners tellen. De Brexit biedt de komende jaren nog meer kansen.’

Nieuwe toplocatie

Als gevolg van de internationalisering van met name de zuidwest-as van Amsterdam is in toenemende mate behoefte aan nieuwe toplocaties. ‘Het voornemen is dan ook om in de kerncorridor Hoofddorp/Schiphol-Amsterdam een nieuw internationaal vestigingsmilieu te ontwikkelen. Dat gebied zal bestaan uit een combinatie van hoogwaardige kantoren, woningen en (groen)voorzieningen met een optimale bereikbaarheid.’ Hoe groot de krapte op de kantorenmarkt is, bleek in oktober nog uit een JLL-rapport; de afgelopen twaalf maanden stegen de kantoorprijzen met ruim 27 procent.

Innovatief kantorenmilieu

Bureau Stedelijke Planning heeft in opdracht van gemeente Amsterdam berekend dat tot 2030 in de zuidwest-as van Metropoolregio Amsterdam een additionele behoefte is van 300.000 tot 1.500.000 m2 kantoren. ‘Hierbij gaan wij er vanuit dat het incourante kantorenaanbod wordt getransformeerd naar andere functies. De additionele kantorenbehoefte bedraagt 100.000 tot 500.000 m2. Daarnaast is er ook nog een tekort aan locaties rond multimodale knooppunten van 300.000 tot 700.000 m2 en behoefte aan 100.000 tot 350.000 m2 innovatieve kantorenmilieus.’

Vastgoedmarkt Ontbijtsessie

Op de Vastgoedmarkt Ontbijtsessie zal Pieter van der Heijde met meer feiten en cijfers komen. Andere sprekers op de kennissessie zijn Eduard Schaepman (directeur Tribes Inspiring Workplaces), René Buck (directeur Buck Consultants International) en Sven Bertens (hoofd research JLL). Moderator is Michael Hesp, portfolio strategist CBRE Global Investors. Wie de sessie in het JLL-kantoor op de Zuidas wil bijwonen mag gratis een collega meenemen.

Reageer op dit artikel