nieuws

BPD en Era Contour winnen tender Kavel O Sloterdijk

Projectontwikkeling

De gemeente Amsterdam heeft de tender voor Sloterdijk kavel O, blok 6, 8 en 9a, voorlopig gegund aan de combinatie BPD en Era Contour. Het ontwerp is van de hand van De Zwarte Hond.

BPD en Era Contour winnen tender Kavel O Sloterdijk

In het plan staat ontmoeting en levendigheid centraal en het omvat circa 150 woningen en ruim 1.000 m2 aan voorzieningen, verdeeld over drie volumes.

Het plan is ontworpen vanuit het idee People attract People: een gebouw dat uitnodigt om te ontmoeten. De vorm van het gebouw, de gemeenschappelijke tuinen en de buitenruimtes zorgen ervoor dat je elkaar tegenkomt en er wilt verblijven, aldus betrokken partijen. De aansluiting op het maaiveld en de invulling van de plint is zodanig vormgegeven dat er interactie ontstaat. Horeca, ondernemerschap en cultuur zorgen bovendien voor de nodige levendigheid in het gebied.

Onder de gebouwen komt een kelder met bergingen en ruimte voor 30 deelauto’s. Daarmee past het ontwerp in de stedelijke context van de eerder voor Amsterdam Sloterdijk ontwikkelde plannen.

Passend binnen de ambitie van de gemeente Amsterdam om van het grotere gebied rondom Sloterdijk, genaamd Haven-Stad, een duurzame, toekomstbestendige stadswijk te maken, wordt in dit plan gebruik gemaakt van hergebruikte en gerecyclede materialen.

De inzending van BPD, Era Contour en De Zwarte Hond heeft maximaal gescoord op zowel architectuur als op het plan van aanpak voor het mede-opdrachtgeverschap. De toekomstige bewoners gaan namelijk als mede-opdrachtgevers, meebepalen hoe zij gaan wonen in hun nieuwe gebouw.

De  Zwarte Hond is een ontwerpbureau voor architectuur en stedenbouw met ca. 90 medewerkers. Enkele projecten van De Zwarte Hond zijn: Vindicat in Groningen, Huis VolkerWessels in Amersfoort en Station Assen. Momenteel werkt De Zwarte Hond onder meer aan het Kunstenpand Hart van Zuid in Rotterdam, de Waalsprong in Nijmegen.

Reageer op dit artikel