nieuws

Alibaba realiseert 380.000 m2 logistiek in Luik

Projectontwikkeling

Het charmeoffensief van Mark Rutte om Alibaba naar Nederland te krijgen, heeft niet gewerkt. Het Chinese retailplatform kiest Luik als zijn eerste logistieke hub in Europa.

Alibaba realiseert 380.000 m2 logistiek in Luik

Dat zegt Terry von Bibra, de Europese directeur van Alibaba, tegen de Vlaamse krant De Tijd. De keuze is op Luik gevallen, omdat het al actief is op de Luikse luchthaven. Cainiao, de logistieke dochter van de Chinese internetreus, ontvangt daar bestellingen vanuit de Chinese thuisbasis in Hangzhou. De internetreus is van plan een distributiecentrum van 380.000 m2 te realiseren bij de luchthaven van Luik.

De afgelopen maanden leek Nederland België nog af te troeven. Dit najaar nodigde Mark Rutte Alibaba-oprichter Jack Ma tijdens het bezoek van een Chinese handelsdelegatie nog uit, waarbij de premier Maastricht Airport en Weert aanprees als mogelijke Europese hub voor Alibaba. Eerder lobbyde hij voor Nederland bij Ma tijdens het World Economic Forum in Davos in januari. Volgens Rutte was Ma onder de indruk van de Nederlandse e-commerce-markt.

Voor Alibaba is Luik echter de meest voor de hand liggende locatie, stelt Von Bibra. Hij sluit echter niet uit dat het webplatform zijn Europese netwerk uitbreidt naar Nederland. Alibaba zal de komende jaren 13 miljard euro investeren in een wereldwijd logistiek netwerk. Tot nieuwe logistieke knooppunten zijn behalve Luik ook Hongkong, Dubai, Kuala Lumpur en Moskou verkozen. In België is opgelucht gereageerd op het besluit. Eerder zagen ze grote distributiecentra van Zalando, Amazon en Lidl aan de neus voorbij gaan.

Reageer op dit artikel