nieuws

Vorm verwerft kavel 3 op Oostenburg in Amsterdam

Projectontwikkeling

Stadgenoot Ontwikkeling heeft Vorm met zijn inzending Werkspoor als winnaar geselecteerd voor de herontwikkeling van de voormalige industriële hal op het eiland Oostenburg in Amsterdam.

Vorm verwerft kavel 3 op Oostenburg in Amsterdam
Amsterdam Oostenburg, Middenstraat en Jacob Bontiusplaats. Beeld: Skyfoto's Rotterdam

Dit is de derde grote kavel die Vorm heeft verworven op het eiland. Het bedrijf transformeert Werkspoor Op Oostenburg naar een buurt voor 3.000 bewoners.

De hal zal de functie krijgen van een commerciële ontmoetingsplek met kathedrale afmetingen. Het karakteristieke buizenstelsel dat onderdeel vormt van de oorspronkelijke Werkspoorhal zal als kunstwerk worden ingezet. Alle aangrenzende woonblokken staan in directe relatie met de voormalige Werkspoorhal. Tijdens deze tender is samengewerkt met een team bestaande uit OZ Architect, Workshop architecten, Beta Architecten, Space Encounters en Lola Landscape Architects en in directe samenwerking met bewonersgroep Buurt op de Kaart.

Vorm heeft eerder in 2018 de kavels 4 en 5 verworven die naast de Werkspoorhal liggen. Eind 2017 heeft de ontwikkelaar de voormalige kavel van het Rijksvastgoedbedrijf samen met Steenwell gekocht op ditzelfde eiland. Op alle verworven kavels komt een diversiteit aan woningen voor zowel huur als koop. Een deel van deze woningen is afgenomen door Syntrus Achmea Real Estate & Finance.

Stadswerf Oostenburg Ontwikkeling, een samenwerkingsverband tussen Vorm en Steenwell, heeft de overeenkomst met aannemingsmaatschappij Markus ondertekend, om te starten met het bouwrijp maken van de bouwgrond van het (deel)project Stadswerf Op Oostenburg, de voormalige RVB-kavel. Dit is voor de joint venture het begin van een grootschalige herontwikkeling op Oostenburg.

Vorm en Stadgenoot Ontwikkeling streven er naar om half december 2019 met de realisatie te beginnen. De bouw duurt naar verwachting drie jaar. Vorm ontwikkelt op Oostenburg zo’n 1.000 huur- en koopwoningen, 60 procent van het aantal te realiseren woningen op Oostenburg. De totale ontwikkeling omvat circa 100.000 m2 en is daarmee een van de grootste herontwikkelingen van Amsterdam. In 2022 wordt de laatste woning op de kavel Werkspoorhal opgeleverd.

Reageer op dit artikel