nieuws

Staat moet meer doen tegen CO2-uitstoot

Projectontwikkeling

De Nederlandse staat moet meer doen om de uitstoot van CO2 terug te dringen.

Staat moet meer doen tegen CO2-uitstoot
Vrouwe Justitia

Dat oordeelde het gerechtshof in Den Haag dinsdag in een door klimaatorganisatie Urgenda aangespannen zaak. Klimaatveranderingen zijn in de beleving van de rechters een reële dreiging, met een ernstig risico. ‘Het is de verplichting van de Staat om bescherming daartegen te bieden’, aldus het hof.

Met deze uitspraak heeft Urgenda ook het hoger beroep gewonnen. De rechtbank gaf de organisatie eerder ook al gelijk, die uitspraak werd historisch genoemd. De staat ging tegen die uitspraak in hoger beroep.

De uitspraak werd in de zaal met een lang en luid applaus en gejoel ontvangen door de achterban van Urgenda en mensen vielen elkaar in de armen. Critici verwijten Urgenda dat het de mensen een ongefundeerde angst aanjaagt op basis van een onbewezen hypothese.

Het kabinet sluit niet uit dat het bezwaar zal aantekenen tegen de uitspraak in hoger beroep in de Urgenda-zaak. Tegelijkertijd stelt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dat het vonnis van het hof zal worden uitgevoerd. Voor het ministerie draait de Urgenda-zaak niet zo zeer om klimaatbeleid, als om de vraag hoe beleid van het kabinet door een rechter wordt getoetst. ‘Het gaat om een principiële kwestie. Het kabinet zal de uitspraak goed bestuderen met het oog op eventuele cassatie.’

Reageer op dit artikel