ASR: verkoop Leidsche Rijn Centrum bij 100% bezetting

ASR: verkoop Leidsche Rijn Centrum bij 100% bezetting
Brusselplein Leidsche Rijn Centrum foto Brandbeeld Fotografie

ASR Real Estate plaatst het zelf ontwikkelde en in mei geopende stadswinkelcentrum Leidsche Rijn Centrum niet in zijn eigen winkelfonds. De vermogensbeheerder zal het winkelcentrum in Utrecht verkopen zodra het volledig is verhuurd.

Dat zegt ceo Dick Gort in een interview met Vastgoedmarkt. Gort is zowel ceo van vermogensbeheerder ASR Real Estate als van de ontwikkeltak ASR Vastgoed Projecten. Half mei werd het stadscentrum met meer dan 130 winkels, horecabedrijven en dienstsverleners geopend voor het publiek. Het winkel-, werk-, woon- en recreatiegebied telt 22.400 m2 retail, een 5.600 m2 grote Jumbo Foodmarkt, 4.000 m2 horeca, 3.000 m2 dienstverlening, 3.000 m2 maatschappelijke voorzieningen en bijna 10.000 m2 aan kantoorruimte. Onder het centrum ligt een parkeergarage met 1.300 openbare en 670 private parkeerplaatsen.

Ruim negentig procent verhuurd

Commercieel is het winkelcentrum volgens hem nu al een succes. ‘We hebben nu ruim negentig procent van de winkels verhuurd. Niet alleen in de Jumbo is het druk, ook de lokale en regionale modezaken doen het goed. De conversie is volgens hen hier hoger dan op andere locaties, omdat er geen andere modezaken in de buurt zijn. Bovendien woont in Leidsche Rijn een groot percentage jonge tweeverdieners die veel te besteden hebben. Om die reden heeft een regionale speler als Van Uffelen Mode ook een flagshipstore van 900 m2 bij ons geopend en zijn winkel in het Utrechtse centrum gesloten.’

Nog duizenden extra woningen

Het grootste deel van de door ASR en Vesteda ontwikkelde 762 koop- en huurappartementen is ook al opgeleverd. Daarbij blijft het niet. De gemeente Utrecht levert aan het Brusselplein begin volgend jaar de bibliotheek en het gemeentecentrum op. Being Development ontwikkelt naast het treinstation een Aloft by Marriott-hotel met 224 kamers. In en rond Leidsche Rijn Centrum ontwikkelen ander partijen nog duizenden woningen.

Binnen 500 meter intercitystation

Hoe trots Gort er ook op is, ASR Real Estate zal het stadscentrum niet in eigen portefeuille houden. ‘We hanteren een vaste verdeling tussen high street en district shopping centres in ons winkelfonds. Tweederde is belegd in high street en eenderde in regionale winkelcentra. Indien we Leidsche Rijn Centrum zouden toevoegen aan de portefeuille, zou die verhouding danig verstoord raken. ASR zal pas verkopen als het centrum 100 procent is verhuurd. We hebben veel vertrouwen in een goede deal, omdat we een hoogwaardig centrum hebben ontwikkeld zonder concessies te doen aan de kwaliteit en architectuur. Bovendien groeit Leidsche Rijn van nu 85.000 naar ruim 100.000 inwoners. Het verzorgingsgebied is trouwens groter; we krijgen bijvoorbeeld opvallend veel bezoekers uit Woerden en Breukelen.’

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.