Amsterdam op ramkoers met woningmarktpartijen

Amsterdam op ramkoers met woningmarktpartijen
wethouder Laurens Ivens

Wethouder Laurens Ivens wil in nieuwe woonwijken tot 60 procent sociale huurwoningen. Daarmee ligt het Amsterdamse stadsbestuur op ramkoers met commerciële projectontwikkelaars en - beleggers.

Dat blijkt uit berichtgeving van het Parool op 15 oktober. Ontwikkelaars en beleggers zagen het nieuwe coalitieakkoord van medio 2018 al met lede ogen aan vanwege de nadruk op goedkope huurwoningen. Dat beleid leidt volgens hen tot een bouwstop, omdat de grond die ze hebben gekocht dan niet rendabel is te ontwikkelen en beleggers dan afhaken. Nu blijkt volgens het Parool dat wethouder Ivens het percentage sociale huur verder wil opschroeven.

Momenteel geldt het 40-40-20-beleid, wat betekent 40 procent sociale huur, 40 procent middelduur en 20 procent vrije koop en huur. In nieuw te realiseren woonwijken moet wat Ivens betreft tot 60 procent sociale huur komen op eigen grondposities. Ivens wil bij nieuwbouw ook de middenhuur van 710 tot 971 euro eeuwigdurend vastleggen in plaats van 25 jaar vast nu. Eind dit jaar zal de wethouder zijn nieuwe woningbouwplannen presenteren.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.