'Wonen in hoge dichtheden biedt kansen'

'Wonen in hoge dichtheden biedt kansen'

Onderzoek wijst uit dat wonen in hoge dichtheden kansen biedt voor Nederland. Op de Provada is het eerste exemplaar van de studie 'Is the sky the limit?' overhandigd aan Jos Melchers, directeur Gebiedsontwikkeling van de gemeente Rotterdam, door directievoorzitter AM, Ronald Huikeshoven.

De studie van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM concludeert dat wonen in hoge dichtheden kansen biedt, mits de omgeving voldoet aan een hoge mate van kwalitatief groene omgeving, voorzieningen, ruimte voor ontmoeting en goed openbaar vervoer.

Op dit moment ligt de nadruk bij beleidsmakers op het binnenstedelijk bouwen om het schaarse groen aan de randen van de stad te sparen. Als gevolg hiervan is er voor de huisvestingsopgave een duidelijke focus: bouwen in hoge dichtheden en meer mensen op hetzelfde oppervlak laten wonen.

Voor AM, als stad- en gebiedmaker, volop actief in stedelijke verdichting en transformatie, rijzen daarmee als vanzelf enkele belangrijke vragen. Wat maakt wonen in gebieden met een hoge dichtheid aantrekkelijk? Waar moeten we rekening mee houden als we een gebied in hoge dichtheid gaan ontwikkelen? En in hoeverre bepaalt de ruimtelijke stedenbouwkundige structuur van een dichtbebouwd gebied de mate van aantrekkelijkheid van dit betreffende gebied?

Deze studie, in de reeks ‘Woningmarkt in zicht’, bestaat uit drie onderdelen. Het eerste onderdeel is een theoretische studie naar stedenbouwkundige structuren bij hoge dichtheden, inclusief best practices uit Vancouver en Londen. Het tweede deel is een hedonische prijsanalyse van de relatie tussen ruimtelijke structuur en woningprijzen, inclusief gesprekken met bewoners van relevante buurten. Dit is een een economische waarderingsmethode waarbij wordt uitgegaan van de veronderstelling dat natuur- en/of milieukwaliteit een van de vele factoren is, die de waarde van een marktgoed bepalen. En het laatste deel is een analyse van de wijze waarop AM omgaat met deze opgave in twee recente, grote binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen (Bajes Kwartier in Amsterdam en Merwede in Utrecht).

Erik Wiegerinck werkte van 1995 tot zijn pensionering in 2022 voor de uitgeverij. Bij Vastgoedmarkt hield hij zich als senior redacteur in het bijzonder bezig met de financieel-economische berichtgeving, logistiek, financiering en vastgoedfondsen. Op dit moment is hij werkzaam als freelancer.