'Vervroegd gasverbod overvalt bouwsector'

'Vervroegd gasverbod overvalt bouwsector'
Aardbevingsgebied Groningen

Projectontwikkelaars, bouwbedrijven en woningcorporaties voelen zich overvallen door het „overhaaste" verbod op het bouwen van woningen met aardgas. Dat verbod gaat al op 1 juli in, een half jaar eerder dan de sector dacht.

Hun brancheorganisaties noemen die ingangsdatum in een brief aan het kabinet onverantwoord en 'niet getuigen van behoorlijk bestuur', meldt de Volkskrant. De bouwers waarschuwen het kabinet voor grote vertragingen en kostenoverschrijdingen bij bouwplannen die nog in de ontwerpfase zijn.

De zware aardbeving in het Groningse Zeerijp op 8 januari heeft de zaak in een stroomversnelling gebracht. De landelijke politiek raakte plotseling doordrongen van de urgentie van de energietransitie.

De bouwers waarschuwen vooor grote vertragingen en kostenoverschrijdingen bij bouwplannen die nog in de ontwerpfase zijn. Volgens onderzoek van Bouwtrend is 35 procent van die geplande, maar nog niet vergunde woningen ontworpen met een aardgasaansluiting.

Kopers en eigenaren van duurzame huizen moeten rentekorting krijgen op hun hypotheek en een lagere onroerendezaakbelasting (ozb) betalen. Dat zijn volgens Milieudefensie noodzakelijke maatregelen om het merendeel van de 8,2 miljoen Nederlandse woningen en gebouwen gasloos te maken.

Erik Wiegerinck werkte van 1995 tot zijn pensionering in 2022 voor de uitgeverij. Bij Vastgoedmarkt hield hij zich als senior redacteur in het bijzonder bezig met de financieel-economische berichtgeving, logistiek, financiering en vastgoedfondsen. Op dit moment is hij werkzaam als freelancer.