Ook bouwsector tegen nieuwe belasting woningcorporaties

Ook bouwsector tegen nieuwe belasting woningcorporaties
Maxime Verhagen

Bouwend Nederland noemt de zogeheten Atad-regeling die belastingontwijking van multinationals tegen moet gaan en woningcorporaties 300 miljoen euro kost 'absurd'. Dat leidt tot minder nieuwbouw en verduurzaming.

Dat zegt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, tegen De Telegraaf. De Anti Tax Avoidance Directive (Atad-regeling) is opgenomen in het regeerakkoord van het kabinet-Rutte III.  Beperking van de renteaftrek voor bedrijven levert de schatkist 1,3 miljard euro op. Volgens Aedes-voorzitter Marnix Norder kost deze maatregel woningcorporaties echter jaarlijks 300 miljoen euro.

Tegenover die maatregel staat de afschaffing van de dividendbelasting voor internationale beleggers. Die maatregel kost de schatkist 1,4 miljard euro. Aedes stelt dat woningcorporaties zo opdraaien voor de lastenverlichting van bijvoorbeeld Shell en Unilever, ten koste van betaalbare huurwoningen en infrastructuur. De Atab-regeling leidt volgens Verhagen tot minder geld voor verduurzaming van woningen, bouwen van nieuwe huizen en infrastructurele werken. ‘Absurd als een regeling die bedoeld is om belastingontwijking tegen te gaan in Nederland zo ruim wordt geïnterpreteerd.’

Verhagen pleit regelmatig voor versnelling van de woningproductie. De bouwsector schaart zich achter het verzet van woningcorporaties tegen de nieuwste heffing. Norder zei eerder dat hiermee de investeringsruimte van corporaties halveert. ‘Dat betekent dat er tienduizenden woningen minder per jaar worden verduurzaamd en dat er duizenden woningen minder per jaar worden gebouwd. Dat kost duizenden banen in de bouw.’ In combinatie met andere belastingmaatregelen gaan woningcorporaties jaarlijks 1 miljard extra aan de schatkist afdragen.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.