nieuws

Nieuwe bestemming voor KPN-complex op Amstel III

Projectontwikkeling

Het voormalige kantoor en datacenter van KPN op bedrijventerrein Amstel III in Amsterdam-Zuidoost wordt nieuw leven ingeblazen.

Nieuwe bestemming voor KPN-complex op Amstel III
Paalbergweg 1-3, Amsterdam

Assetmanager DutchRE gaat het complex aan de Paalbergweg 1-3 in opdracht van de nieuwe eigenaar Trinity Vastgoed VIII een andere bestemming geven.

Amstel III is een van de kantoren- en bedrijventerreinen die door de gemeente Amsterdam zijn aangewezen als transformatiegebied. Het bestemmingsplan is aangepast om mogelijk te maken dat Amstel III de komende jaren zal veranderen van uitsluitend werkgebied naar een gecombineerd woonwerkgebied. Door die aanpak wil de gemeente niet alleen de leegstand bestrijden, maar het gebied ook een extra impuls geven. Tot 2027 worden er in het gebied 5.000 woningen gebouwd. Aansluitend moeten er in de periode tot 2040 nog eens 10.000 woningen daarbovenop bijkomen. Dat gebeurt voor een deel door het ombouwen van leegstaande kantoren. Tegelijkertijd worden verouderde kantoren omgevormd tot nieuwe bedrijfsruimten.

Meerdere ontwikkelscenario’s

Omdat het object aan de Paalbergweg pas medio april van eigenaar is gewisseld, zijn de plannen nog niet helemaal uitgekristalliseerd, vertelt Hugo van Woerden, oprichter en directeur van DutchRE. Het complex bestaat uit drie onderdelen: een kantoorgebouw van 7.800 m2, een datacenter van 3.200 m2 en een parkeergebouw. ‘Het is een aanzienlijk volume. Het is het grootste kavel binnen Zuidoost-Zuid’, aldus Van Woerden. Er zijn verschillende ontwikkelscenario’s waarover nog wordt gedacht. Besloten is dat het kantoorgebouw in ieder geval behouden blijft. Als eerste stap in de ontwikkelfase wordt dat pand grondig gerenoveerd. Daarbij wordt het energielabel verhoogd van E naar B. Voor het datacenter en het parkeergarage zijn twee opties denkbaar: ombouwen tot kantoor of slopen en er nieuwbouw neerzetten.

Als nieuwe bestemming voor Paalbergweg 1-3 denkt DutchRE aan een vergelijkbare ontwikkeling als het Amsterdam Health & Technology Center (AHTC) dat de assetmanager realiseerde in het voormalige RBS-gebouw. Dit gebouw van 30.000 m2, dat om de hoek ligt van Paalbergweg 1-3, vormt inmiddels de thuisbasis voor een groot aantal innovatieve bedrijven op het gebied van gezondheid en lifestyle. Van Woerden: ‘Het concept is succesvol gebleken. Inmiddels is 92 procent verhuurd.’ In beide ontwikkelscenario’s voor het KPN-gebouw zou zo’n concept passen.

Voorlopig wordt het complex aan de Paalbergweg 1-3 nog gehuurd door KPN. Het huurcontract duurt nog maximaal twee jaar. Die periode zal DutchRE benutten om de renovatie- en eventueel nieuwbouwplannen voor te bereiden.

Paalbergweg 1-3 is één van de objecten die in 2018 door gemeente Amsterdam is ingebracht in het Transformatieplein tijdens Provada 2018. Op dinsdag 5  juni 2018 presenteren architecten vanaf 12.30 uur op het Transformatieplein hun ideeën voor onder andere dit voormalige KPN-kantoor en -datacenter.

Foto's

Reageer op dit artikel