nieuws

‘Herontwikkel oude logistiek tot kleine units’

Projectontwikkeling

De herontwikkeling van oude logistieke panden tot kleine units is een mogelijke oplossing voor het ruimtegebrek onder kleine ondernemingen.

‘Herontwikkel oude logistiek tot kleine units’
Garagepark Zeewolde XXL (bron: Garagepark Nederland)

Dat betogen Pieter van der Heijde en Valérie Noordink van Bureau Stedelijke Planning. Door de schaalverkleining van bedrijven en de florerende economie is de vraag naar kleine bedrijfsunits sterk toegenomen. Maar de voorraad is voor een groot deel verouderd en steden hebben gebrek aan ruimte voor kleinschalige bedrijvigheid.

Hiertegenover staat de structurele leegstand van veel verouderde grote panden. Het gaat dan veelal om oude logistiek die niet meer voldoet aan de huidige eisen van bedrijven, bijvoorbeeld als het gaat om de bouwhoogte. Er liggen kansen voor herontwikkeling als de panden op binnenstedelijke locaties liggen en bouwkundig in een redelijke staat verkeren. Industrieel vastgoed heeft vaak een stalen draagconstructie, een hoge bouwhoogte en grote vrije vloervelden. Dit maakt relatief eenvoudige aanpassingen mogelijk zoals het plaatsen van scheidingswanden.

Zie ook het meinummer van Vastgoedmarkt, dat 18 mei verschijnt.

Reageer op dit artikel