Lingotto en KBK nemen Haarlemse ontwikkellocatie over

Lingotto en KBK nemen Haarlemse ontwikkellocatie over

Lingotto heeft op 26 april samen met KBK bouwgroep een terrein van 2,5 hectare aan Het Spaarne in Haarlem verworven.

Op het terrein, momenteel bekend als ‘De Nieuwe Energie’, staan diverse monumenten in verschillende stadia van verval en twee moderne bedrijfsverzamelgebouwen die verhuurd zijn aan 25 verschillende huurders. Binnen het huidige bestemmingsplan kan er in totaal 30.000 m2 creatieve bedrijfsruimte en evenementenruimte gerealiseerd worden.

Vastgoedbedrijf Lingotto  heeft het terrein verworven uit een faillissement in nauw overleg met de curator, de financier en de gemeente Haarlem. Met de gemeente Haarlem is afgesproken dat geïnvesteerd gaat worden in het oorspronkelijke masterplan uit 2004 om van deze locatie een hotspot te maken.

Wethouder Jeroen van Spijk van Ruimtelijke Ontwikkeling is blij dat Haarlem dit dossier na 16 jaar kan sluiten. 'Het is een prachtige stap voor de stad dat we nu samen met een goede partij verder kunnen om van dit gebied een aantrekkelijke, creatieve plek te maken.'

Lingotto en KBK bouwgroep beginnen direct met het opruimen van het terrein. Waar mogelijk worden de monumenten geconserveerd en wordt het parkeren gereguleerd. Het eerste monument dat daadwerkelijk wordt herontwikkeld betreft het complex met daarin het Meterhuis, de Zuiveringshal en de voormalige Oerkap, naar het ontwerp van Max van Aerschot. De belangrijkste huurder voor deze monumenten wordt Pepperminds. Deze Haarlemse onderneming in fieldmarketing vestigt hier naar verwachting in 2020 haar nieuwe ‘home base’ gecombineerd met horeca aan het water.

Op het terrein liggen meerdere monumenten, waarvan de Turbinehal een belangrijk rijksmonument is. Dit gebouw is momenteel in gebruik als evenementenlocatie De Lichtfabriek. Vooruitlopend op een grondige renovatie wordt dit gebruik tijdelijk voortgezet. Voor het Administratiekantoor wordt met de huurder de voortzetting van de relatie overlegd. De overige monumenten, het directiekantoor, de portiersloge en de beheerderswoning, staan momenteel leeg en zullen waar mogelijk geconserveerd worden, in afwachting van een definitieve bestemming.

Erik Wiegerinck werkte van 1995 tot zijn pensionering in 2022 voor de uitgeverij. Bij Vastgoedmarkt hield hij zich als senior redacteur in het bijzonder bezig met de financieel-economische berichtgeving, logistiek, financiering en vastgoedfondsen. Op dit moment is hij werkzaam als freelancer.