nieuws

Conscious Hotel Westerpark opent deuren

Projectontwikkeling

MeyerBergman Erfgoed Ontwikkeling en Hylkema Erfgoed hebben het Conscious Hotel Westerpark op 16 april geopend. Dit voormalige kantoorgebouw ligt aan de oostzijde van het terrein van de Westergasfabriek.

Conscious Hotel Westerpark opent deuren
Conscious Hotel Westerpark in Amsterdam

De ontwikkelaars hebben het 19e-eeuwse rijksmonumentale gebouw aan Haarlemmerweg 8-10 getransformeerd naar een duurzaam, 100 procent elektrisch hotel met 89 kamers met een restaurant en bar/lobby in parkachtige setting. Het Conscious Hotel Westerpark is het eerste elektrische hotel van Nederland dat volledig draait op Nederlandse windenergie. Heddes Bouw & Ontwikkeling begon in 2017 met de ombouw van het 4.165 m2 grote gebouw dat als laatst in gebruik was als stadsdeelkantoor.

Uitgangspunt bij de transformatie was dat alleen materialen uit duurzame bronnen zouden worden toegepast. Daarnaast is ingezet op maatregelen die het energieverbruik zoveel mogelijk beperken als ook installaties die maximaal duurzaam zijn. MeyerBergman Erfgoed Ontwikkeling heeft, als verantwoordelijke voor het projectmanagement, vanaf het voorlopig ontwerp tot en met de directievoering tijdens de bouw een centrale rol vervuld in de realisatie van dit hotel. Het Conscious Hotel Westerpark is de vierde vestiging in Amsterdam van deze groep.

Directeur Maya Meijer-Bergmans van MeyerBergman Erfgoed Groep: ‘De Westergasfabriek heeft een enorme ontwikkeling ondergaan van vervuild industrieterrein naar een duurzaam, cultureel park. Conscious Hotels heeft duurzaamheid in het DNA en was dus een logische partner voor dit terrein.’

Hylkema Erfgoed is, vanaf het moment van aankoop tot en met de oplevering, betrokken geweest bij de realisatie. Ook het haalbaarheidsonderzoek, subsidieaanvragen, het bouwhistorisch onderzoek en de restauratiebegeleiding behoorden tot de opdracht.

Reageer op dit artikel