nieuws

Fenixloods II blijft behouden

Projectontwikkeling

De historische Fenixloods II in Rotterdam, een van de culturele en culinaire trekpleisters in de stad, blijft behouden. Het college van B&W heeft ingestemd met het voornemen tot verkoop van het pand aan de stichting Droom en Daad.

Fenixloods II blijft behouden
Fenixloods I op Katendrecht

Deze partij kan daardoor verdere plannen ontwikkelen. Fenixloods II heeft in korte tijd naam gemaakt in de Rotterdamse wijk Katendrecht als laagdrempelige vestigingsplaats voor cultuur, eenvoudige eethuizen en een brouwerij. Het gaat echter om een tijdelijke invulling, tot 2020. Daarna worden woningen boven de loods gerealiseerd. Boven de andere Fenixloods realiseert Heijmans al 200 woningen. Tegenover deze zogeheten Fenixlofts ontwikkelt Heijmans ook nog 200 woningen in het project Havenkwartier.

Droom en Daad wil op de begane grond in de tweede loods culturele, culinaire en creatieve voorzieningen onderbrengen. Op de eerste verdieping wordt aandacht besteed aan de landverhuizers, die sinds 1872 via het gebied rond Katendrecht en de Wilhelminapier op weg gingen naar Ellis Island (New York).

Volgens wethouder Robert Simons (Stedelijke Ontwikkeling en Integratie) is Droom en Daad een stichting die zich inzet voor Rotterdammers ‘zonder de wens daaraan geld te verdienen’. Onderdeel van het plan is een vrij toegankelijk uitzichtpunt met rondom zicht op de Maas, Katendrecht en Rotterdam.

Volgens stichtingsdirecteur Wim Pijbes (voorheen Kunsthal Rotterdam, Rijksmuseum Amsterdam en Museum Voorlinden Wassenaar) vertelt de Fenix een Rotterdams verhaal met een werelds perspectief. ‘Met de transformatie van dit historische havengebouw kunnen we verbindingen leggen tussen de stad en de wereld, tussen bezoekers en bewoners, oorspronkelijke Kapenezen en nieuwkomers’.

Reageer op dit artikel