nieuws

Dynamis: nieuwbouwexplosie logistiek

Projectontwikkeling

Dynamis: nieuwbouwexplosie logistiek
DC VidaXL op Trade Port Venlo

Het aantal vergunningaanvragen voor nieuwbouw van bedrijfsruimten is in 2017 explosief toegenomen.

In 2017 werd voor ruim 3 miljoen vierkante meter bouwvergunningen uitgegeven en het aantal afgegeven vergunningen lag 80 procent hoger dan in 2016. Het op de vergunningen vermelde metrage van bedrijfsruimten voor vervoer, informatie en communicatie is in 2017 meer dan verdrievoudigd.

Dat meldt Dynamis bij de publicatie van zijn rapport Sprekende Cijfers Bedrijfsruimtemarkten 2018. In de rapportage worden 27 regio’s geanalyseerd en beschreven. De logistieke sector neemt nog altijd het voortouw. De basis is een sterk aantrekkende logistieke markt, een forse inhaalvraag als gevolg van de crisis en de toenemende behoefte aan build-to-suit ontwikkelingen.

Grote internationale distributiecentra hadden een forse invloed op het totaal van vergunningen voor nieuwbouwplannen van het afgelopen jaar. Webshop VidaXL wil zijn Europese ambities waarmaken met een distributiecentrum van 100.000 m2 op Trade Port Noord in Venlo. Jumbo en Picnic laten rondom Utrecht distributiecentra bouwen van respectievelijk 40.000 en 35.000 m2. Fonq ontwikkelt een nieuw magazijn in Lage Weide van ruim 22.000 m2 groot.

Het grote aantal nieuwbouwprojecten biedt ruime mogelijkheden om verdergaande energetische eisen te stellen, maar bijvoorbeeld energielabels zijn niet verplicht in bedrijfsgebouwen. Verdergaande besparingseisen zijn volgens Dynamis noodzakelijk om het volledige besparingspotentieel in deze sector te benutten.

De toegenomen nieuwbouwbehoefte van bedrijfsruimte valt deels te verklaren uit de daling van het aanbod.

Reageer op dit artikel