nieuws

Dura Vermeer tekent voor nieuwbouw EMA

Projectontwikkeling

Dura Vermeer gaat het hoofdkantoor van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) in Amsterdam voor 255 miljoen euro realiseren en onderhouden.

Dura Vermeer tekent voor nieuwbouw EMA

Dat maakte het Rijksvastgoedbedrijf op 8 maart bekend. Het Rijk heeft de opdracht voor de nieuwbouw aan de Amsterdamse Zuidas gegund aan Dura Vermeer. Staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft de opdracht van 255 miljoen euro dezelfde dag ondertekend. Dura Vermeer was de enig overgebleven kandidaat nadat Züblin was afgehaakt. De deadline van 15 november 2019 was onaanvaardbaar voor het bouwbedrijf dat onderdeel is van het Oostenrijkse Strabag.

Dura Vermeer werkt het voorontwerp van Fokke van Dijk (architect bij het Rijksvastgoedbedrijf) verder uit, bouwt het pand en doet twintig jaar het onderhoud. Dura Vermeer werkt daarvoor samen met andere bedrijven. De bouw van het pand en twintig jaar onderhoud kost 255 miljoen euro. Verder heeft Nederland de erfpacht van de grond eeuwigdurend afgekocht bij de gemeente Amsterdam. Daartegenover staat dat het EMA huur voor het pand betaalt aan Nederland.

Het gebouw van bijna 39.000 m2 biedt plaats aan ongeveer 900 medewerkers, afkomstig uit zo’n dertig landen. Jaarlijks ontvangt het EMA ongeveer 36.000 bezoekers en zijn er 500 à 600 internationale vergaderingen. Daarom heeft het gebouw ook 10.000 m2 vergader- en congresvoorzieningen.

De bouw van het nieuwe pand aan de Amsterdamse Zuidas start in juni van dit jaar en zal half november 2019 klaar zijn. Omdat het EMA al op 1 april 2019 vanuit Londen naar Amsterdam komt (en sommige medewerkers al eerder), zorgt Nederland vanaf 1 januari 2019 voor tijdelijk onderdak in het Spark-gebouw in Amsterdam Sloterdijk.

Italië is wel bezig met een ultieme poging om het EMA alsnog naar Milaan te halen. Die stad kreeg net zoveel stemmen als Amsterdam, maar trok bij een loting eind november 2017 aan het kortste eind. Destijds was nog niet bekend dat het nieuwe onderkomen in Amsterdam niet op tijd voor de verhuizing klaar zou zijn. De Italianen willen dat de toekenning daarom wordt teruggedraaid.

Reageer op dit artikel