nieuws

Den Haag krijgt eerste particuliere hoogbouw

Projectontwikkeling

Den Haag krijgt eerste particuliere hoogbouw
woontoren De Hoge Vrijheid in de Haagse Petroleumhaven

Den Haag krijgt de eerste hoogbouwtoren van Nederland die wordt gerealiseerd in collectief particulier opdrachtgeverschap. In de Petroleumhaven verrijst een 70 meter hoge toren met honderd volledig zelf te realiseren woningen.

Dat berichten het stadsbestuur van Den Haag en website Hogevrijheid.nl. Den Haag schreef al in 2013 een prijsvraag uit voor de grondpositie aan de Waldorpstraatzijde van de Petroleumhaven in Laakhaven-West. Het project was bestemd voor zelfbouw. Reden voor de vertraging was de verzwakte fundering van de havenkade. Het Haagse stadsbestuur heeft de tender eind maart gegund aan het collectief BouwenOpElkaar (BOE), een initiatief van architect Martijn van der Hijden.

Zijn gelijknamige architectenbureau en een aantal particulieren mogen er toren De Hoge Vrijheid realiseren. Al 362 geïnteresseerden hebben zich ingeschreven voor een woning in de 70 meter hoge toren. De particuliere koper mag de plek, de gevel, de woonoppervlakte, het aantal verdiepingen en de plattegrond van de woning helemaal zelf bepalen. Gezamenlijk zullen de kopers ook een besluit nemen over de uitstraling van het gebouw. De ongeveer honderd woningen worden gasloos en energieneutraal opgeleverd.

De gunning van het complex is inmiddels definitief. Het ontwerp wordt nu verder uitgewerkt in overleg met kopers, schrijft Martijn van der Hijden op zijn website. Woonvariaties zijn mogelijk in een maisonnette of in een een-, twee- of drielaags appartement van 60 tot 240 of zelfs 426 m2. De woningen worden aangeboden met een terras rondom of een balkon. Deze mogelijkheden met het rondgaande terras kunnen elk appartement een penthouse gevoel geven. De top is de kroon die als vrijekavelwoningen worden verkocht.

Vink Bouw zal de toren realiseren. De architect en bouwer optreden als bouwmeester. De kopers worden mede-opdrachtgever. Hun medewerking in creativiteit/keuze en voorfinanciering is in het voortraject vereist. Kopers worden geholpen door de architect en een procesbegeleider. De bouwstart en oplevering zijn nog niet bekend; de bouwmeester biedt dit project vooralsnog aan zonder bouwfasering.

Reageer op dit artikel