nieuws

Ontwikkelaars verkopen meer woningen

Projectontwikkeling

Ontwikkelaars verkopen meer woningen
Bart van Breukelen

Ontwikkelaars en bouwers hebben vorig jaar 8 procent meer nieuwe woningen verkocht dan in 2016. Zij verwachten dat dit jaar de groei verder doorzet, maar niet voorziet in de woningvraag.

Dat melden ontwikkelaars en beleggers verenigd in de Neprom in de Monitor Nieuwe Woningen. In 2017 verkochten ze 37.000 nieuwe koopwoningen. Gezamenlijk zijn zij verantwoordelijk voor de helft van de Nederlandse woningbouwproductie. Na het dieptepunt in 2013 met 14.400 verkopen, is de afzet van nieuwe koopwoningen in de afgelopen jaren volgens voortdurend gestegen.

Daarmee zit de verkoop weer bijna op het niveau van ruim 10 jaar geleden, toen jaarlijks meer dan 40.000 nieuwe koopwoningen werden verkocht. De koopvijver is geslonken tot minder dan 8.000 te koop staande nieuwbouwwoningen, tegen meer dan 15.000 tijdens de vorige hausse op de woningmarkt. ‘Dat betekent voor de koper bijna lege etalages, dus veel minder keuzemogelijkheden. Dit is echt een extreme situatie’, aldus Neprom-voorzitter Bart van Breukelen.

Bovendien wordt een steeds groter deel van de nieuwe woningen door de ontwikkelaars aan beleggers verkocht. Dit jaar kan dat richting de 10.000 nieuwe huurwoningen gaan. Maar er speelt meer. ‘We zien dat de bouwtijden oplopen. Dat duidt op capaciteitstekorten bij de bouwers’, legt Van Breukelen uit. ‘Ook dit belemmert de broodnodige versnelling en opschaling van de bouwproductie, terwijl de lage hypotheekrente en het hoge consumentenvertrouwen ruimte bieden voor verdere groei.’

Reageer op dit artikel