nieuws

‘Nieuwbouw kantoren Amsterdam te laat’

Projectontwikkeling

‘Nieuwbouw kantoren Amsterdam te laat’

Amsterdam zal jaarlijks twee grondposities uitgeven voor de nieuwbouw van kantoren, belooft wethouder Erik van der Burg. Vastgoedadviseur CBRE noemt deze zet ‘te laat’.

Deze bekendmaking is een vervolgstap op de vorig jaar zomer opgeheven kantorenstop die gold sinds 2011. De afgelopen jaren is de kantorenleegstand omgeslagen in een tekort aan kwalitatieve kantoorruimte. Amsterdam heeft minimaal behoefte aan 300.000 m2 nieuw kantoor. De wethouder Grondzaken en Ruimtelijke Ordening noemt in het FD het vertrek van Vodafone naar Utrecht een ‘wake-upcall’. Na de fusie met Ziggo was in Amsterdam geen groter geschikt kantoor beschikbaar.

De wethouder wil met de nieuwbouw voorkomen dat grote bedrijven wegens ruimtegebrek voor andere Europese hoofdsteden kiezen. Amsterdam zal inzetten op grotere kantoren vanaf 5.000 m2. De komende twee jaar zullen afgezien van het EMA-kantoor, echter geen nieuwe, nog beschikbare kantoren van 20.000 m2 of groter worden opgeleverd, erkent hij. Concrete nieuwe kantoorlocaties noemt de wethouder nog niet.

Volgens Erik Langens en Bart Verhelst, beiden executive director Capital Markets van CBRE, biedt nieuwbouw nu en de komende jaren geen oplossing. ‘In Amsterdam zijn de tophuren vorig jaar met 12 procent gestegen. Dit jaar gaat de huurprijs harder omhoog, want er is meer vraag en minder aanbod. Nieuwbouw biedt geen oplossing meer. Amsterdam had veel eerder kantoorlocaties moeten vrijgeven. Nu zijn we te laat, de krapte is er al’, stelt Langens in de januari-editie van Vastgoedmarkt die op 26 januari verschijnt.

Ook Rudolf de Boer van vastgoedadviseur CBRE zegt in het Parool weinig vertrouwen te hebben in de nieuwe kantorenstrategie. ‘Ik mis beleid hoe de komende jaren worden overbrugd. Er worden niet de grote stappen gemaakt die daarvoor nodig zijn. De gemeente denkt nu dat de problemen zijn opgelost, maar de plannen zijn nog halfzacht. Als je nu vol aan de gang gaat, dan is het huidige tekort aan kantoorruimte pas in 2022 opgelost.’

Reageer op dit artikel