nieuws

Zuiderkerkprijs naar nieuwbouwproject Wiener & Co

Projectontwikkeling

Zuiderkerkprijs naar nieuwbouwproject Wiener & Co
Wiener & Co, Amsterdam

Het nieuwbouwproject Wiener & Co van Arons en Gelauff architecten, opdrachtgever Heijmans Vastgoed en financier NIBC is winnaar geworden van de twintigste Zuiderkerkprijs.

De Geurt Brinkgreve Bokaal voor het beste herontwikkelings- of renovatieproject van erfgoed is voor 2017 toegekend aan de Van der Pekbuurt van opdrachtgever Ymere. Beide prijzen zijn uitgereikt tijdens het jaarlijkse evenement De Prijzen.

De gemeente Amsterdam kent jaarlijks een prijs toe aan de architect en opdrachtgever van het beste woningbouwproject. Dat gebeurde in 2017 al voor de twintigste keer. De jury van de Zuiderkerkprijs bestond dit jaar uit Yoeri Albrecht, voorzitter (De Balie), Michelle Gulickx (Arcam) en Marc Reniers (M3H Architecten).

De jury schrijft in haar rapport: ‘Wiener & Co maakt indruk, niet in het minst vanwege het doorzettingsvermogen van het projectteam dat jarenlang heeft gewerkt aan de realisatie van het complex. Het verrassende ontwerp, de volharding van het projectteam, de geslaagde ‘inbreiding’ in de binnenstad, het samenspel van architectuur en landschap en de durf van kopers van papier.’

De Geurt Brinkgreve Bokaal gaat naar de opdrachtgever van het beste herontwikkelings- of renovatieproject van erfgoed. Deze prijs wordt voor de twaalfde maal uitgereikt. De jury bestond in 2017 uit Marinke Steenhuis, voorzitter (SteenhuisMeurs), Charlotte van Emstede (Onderzoeksstudio voor gebouwd erfgoed) en Maarten Fritz (architectenbureau Fritz).

De jury schrijft in haar rapport: ‘In de keuze hebben de hoge kwaliteit van de renovatie en de voorbeeldigheid van de inrichting van het proces de doorslag gegeven. In de combinatie van die elementen is de opdrachtgever erin geslaagd om de waarde van het cultureel erfgoed niet alleen opnieuw zichtbaar te maken, maar vooral ook voor de toekomst te borgen. De Van der Pekbuurt is van een afgeschreven woonwijk veranderd in een hoogwaardige ‘poort naar Noord.’

Het evenement De Prijzen werd in 2017 gehouden in het Hamerkwartier, dat aan de vooravond staat van een grootschalige transformatie. Het industriegebied, ontstaan aan het begin van de twintigste eeuw aan wat toen de ‘overkant’ van het IJ werd genoemd, zal de komende jaren ontwikkeld worden tot een stadswijk met een mix van gemengde bedrijvigheid en woningbouw in hoge dichtheid.

Wethouder Laurens Ivens was aanwezig om een toelichting geven op de woningbouwproductiecijfers. Ook lichtte hij toe hoe de stad inclusief kan blijven, en welke beleidsmaatregelen daarvoor genomen zijn.

De juryrapporten en de documentatie van alle het afgelopen jaar in Amsterdam opgeleverde gebouwen zijn terug te vinden in de publicatie Gebouwd in Amsterdam, Projectenboek 2016-2017 of op de bijbehorende website.

Foto's

Reageer op dit artikel