nieuws

Unibail strijdt tegen megabioscoop Den Haag

Projectontwikkeling

Unibail strijdt tegen megabioscoop Den Haag
ADO-stadion in Forepark Den Haag

Unibail-Rodamco en Kinepolis proberen de komst van een megabioscoop bij het ADO-stadion in Den Haag Forepark tegen te houden. Deze bioscoop is schadelijk voor Mall of the Netherlands in Leidschenhage, betogen ze.

Dat bleek tijdens een rechtszitting bij de Raad van State in Den Haag, schrijven Omroep West en het AD. De megabioscoop vormt een bedreiging voor het eind 2019 op te leveren Mall of the Netherlands, betoogt ontwikkelaar en eigenaar Unibail-Rodamco. De eigenaar van het huidige winkelcentrum Leidsenhage en de bioscoopexploitant vechten het bestemmingsplan van gemeente Den Haag aan. In het winkelcentrum zal Kinepolis zelf een megabioscoop openen. Bovendien exploiteert Kinepolis een bioscoop in Zoetermeer.

De geplande bioscoop in het Haagse Forepark heeft een overaanbod aan bioscoopstoelen in de regio en een concurrentiestrijd tot gevolg. ‘Als het daardoor slecht gaat met Kinepolis in Leidschendam heeft dat gevolgen voor de hele Mall of the Netherlands’, aldus de raadsman van de winkelcentrumbelegger. De bioscoop is immers bedoeld om bezoekers te verleiden tot een langer verblijf en meer winkelaankopen in Mall of the Netherlands.

Volgens gemeente Den Haag toont onderzoek aan dat er wel ruimte is voor een extra bioscoop in de regio. ‘Een bioscoop bij het ADO-stadion kan voor Kinepolis en Unibail bovendien geen verrassing zijn. In 2006 was er al een bestemmingsplan daartoe. Door de bouwcrisis is dat plan destijds niet van de grond gekomen. Ook betwist de gemeente dat de twee bezwaarmakers een rechtstreeks belang bij het plan hebben, een voorwaarde om juridisch erkend te zijn. De Raad van State doet over enkele weken uitspraak.

Reageer op dit artikel