nieuws

‘Productie huizen kan helft goedkoper’

Projectontwikkeling

‘Productie huizen kan helft goedkoper’
woningbouw

Met genoeg innovatie kan de productie van huizen de helft goedkoper.

Dat zegt Rick van den Bos van startup Thorb bij de lancering van de challenge Reinvent the habitat. ‘Het betaalbaar houden van wonen is een uitdaging en dat wijten we vooral aan een gebrek aan innovatie. Wij zijn van mening dat het produceren van huizen de helft goedkoper kan’, aldus Van den Bosch.

De uitdaging is om grensoverschrijdend te ontwerpen. Alle traditionele eigenschappen van een huis en ideeën van marktpartijen mogen deelnemers daarbij vergeten. Uitgangspunt van Reinvent the habitat is het woongeluk van de consument. Volgens een onderzoek van Motivaction geeft de gemiddelde Nederlander een zeveneneenhalf voor zijn woonsituatie. ‘Maar als 40 procent van je inkomen er aan op gaat, dan moet dat toch eigenlijk een negen of tien zijn?’ zegt Van den Bos.

Volgens het onderzoek bepalen negen factoren het woongeluk: buiten zijn en groen, financiën, locatie, privacy, ruimte en indeling, sociale contacten, technologie en design, veiligheid en wooncomfort. Van alle geluksfactoren is wooncomfort het meest bepalend voor de mate waarin mensen zich thuis voelen in hun woning. Ook financiën en privacy zijn belangrijk.

Initiatiefnemers van Thorb zijn AM, BAM Wonen en Eigen Haard. De inschrijfperiode voor Reinvent the habitat loopt van 28 november 2017 tot en met 31 januari 2018. De beoordeling van de inzendingen van de challenge gebeurt op de negen geluksfactoren. Deelnemers kunnen hun concept online toetsen aan de wensen van de consument. De indieners van drie winnende concepten mogen die verder ontwikkelen.

De realisering van de eerste testwoningen wordt verwacht in april 2018. Er is hiervoor grond gereserveerd bij de Green Village in Delft. Er is ook een eerste launching customer die toegezegd heeft zich, bij succes, meerjarig en voor grote aantallen huizen te committeren. Thorb verwacht 500 deelnemers aan de challenge.

Reageer op dit artikel