nieuws

Nieuw hoofdgebouw voor Radboudumc

Projectontwikkeling

Nieuw hoofdgebouw voor Radboudumc

Het Nijmeegse Radboudumc start met de aanbesteding van haar nieuwe hoofdgebouw met entree, gebouw S, als onderdeel van een nieuwe campus.

Voor het ontwerp van het 45.000 m2 omvattende gebouw S is gekozen voor een moderne vertaling van de Bossche School-stijl, kenmerkend voor de architectuur van de eerste gebouwen op de Radboudumc campus zoals het monument gebouw A. De periode van aanbesteding tot ingebruikname zal ongeveer 3,5 jaar in beslag nemen.

De keuzes die gemaakt zijn bij het ontwerp van gebouw S volgen volledig de visie ‘less bricks, more bytes, different behaviour’. ‘Hiermee komen we tegemoet aan de trends en ontwikkelingen die we zien in de maatschappij. Concreet betekent dit voor ons nu dat we toewerken naar onder meer een forse vermindering van vierkante meters aan gebouwoppervlakte en gebruik gaan maken van meer geïntegreerde moderne technologie’, licht  René Bleeker, directeur projectbureau Bouwzaken, toe.

EGM architecten tekent voor het ontwerp van het gebouw, dat bestaat uit drie atria waaromheen de klinieken en poliklinieken zijn georganiseerd. Dit biedt overzicht, daglicht en uitzicht en zorgt dat het gebouw nooit te groot aanvoelt.

Gebouwen aan de oost- en westzijde van het ziekenhuis (zoals Oogheelkunde, KNO en de verpleegafdeling van Neurologie) worden gesloopt. Afdelingen als Interne Geneeskunde, Medische Oncologie, Hematologie, Geriatrie en Neurologie krijgen in de nieuwbouw ook hun plek. Daarnaast worden ook facilitaire voorzieningen en kantoren voor de staf in dit gebouw ondergebracht. Het plan leidt tot een drastische herordening van de campus en een aanzienlijke reductie van het vloeroppervlak met 15 procent (ca. 70.000 m2).

Het gebouw krijgt in totaal elf verdiepingen met klinieken, poliklinieken, de nieuwe hoofdingang en retailvoorzieningen. Deerns is verantwoordelijk voor het ontwerp van alle installaties. Ingenieurs- en adviesbureau DGMR bewaakt de duurzaamheid door de begeleiding en het advies voor de implementatie van Breeam-NL te verzorgen.

Het nieuwe gebouw wordt ook een slim gebouw door de toepassing van een Smart building system; met deze functionaliteiten kunnen onder andere de zorgprocessen worden ondersteund en daardoor de kwaliteit van de zorg worden verbeterd.

 

Reageer op dit artikel