nieuws

HBB Groep wint tender Raaks III Haarlem

Projectontwikkeling

HBB Groep wint tender Raaks III Haarlem
Raaks III De Lantaarn

HBB Groep heeft de tender van de gemeente Haarlem gewonnen voor de ontwikkeling van project Raaks III. De projectlocatie – op de hoek van de Wilhelminastraat en de Zuiderstraat – is de laatste fase in het Raaksgebied in het centrum van Haarlem.

Het winnende plan voorziet in een grote fietsenstalling voor de bezoekers van het centrum, een werkcafé, werk- en bedrijfsruimten, een binnentuin voor bewoners, Haarlemse herenhuizen van circa 210 m2 en een grote diversiteit aan appartementen (45m2 – 130 m2) met zicht over de stad en de duinen. In totaal bouwt HBB Groep 34 appartementen en drie herenhuizen. Vier woningen vallen binnen het sociale huursegment. Deze woningen houdt HBB in eigen portefeuille.

Directeur Martijn van de Poll van HBB Groepvindt het Raaksgebied een mooi gebied vol dynamiek, waar veel samenkomt. ‘In ons plan hebben wij gezocht naar de versmelting van functies binnen het bestaande gebied. Het is  een laatste puzzelstuk dat opgevuld gaat worden. Ons plan sluit aan op de bestaande bebouwing.’ Raaks III krijgt energie-neutrale woningen die gebruik maken van bodemenergie met zonnepanelen op de daken.

Architect is Jeroen Geurst van het bureau Geurst & Schulze architecten. ‘Wij hebben voor deze locatie het stadhuis in Haarlem als inspiratie gebruikt. De herenhuizen langs de Wilhelminastraat sluiten in moderne vertaling aan op de bestaande monumentale panden verderop in de straat. De architectuur van de toren op de hoek van de Wilhelminastraat en de Zuiderstraat – genaamd De Lantaarn – sluit met het lijnenspel aan op het voormalige ING-kantoor aan de overzijde van de straat en de vakken van baksteen sluiten aan op het naastgelegen Raaksgebouw. Door de verspringing in de gevel heeft De Lantaarn een rank en slank torenvolume. Het Vesteblok, gelegen tussen de Lantaarn en de Jopenkerk, is meer ingetogen. Het sluit in vorm aan op het bestaande appartementencomplex van Dumont. De kleur en het reliëf in de gevel sluiten aan bij het er tegenover gelegen Raaksgebouw.’

Het Vesteblok krijgt een deels ondergrondse openbare fietsenstalling met plaats voor zo’n 1.000 fietsen. Grote glaspartijen en doorkijkpunten zorgen voor een goed zichtbare en toegankelijke fietsenstalling en het versterkt de relatie met de straat. Op de begane grond op de hoek van de Wilhelminastraat en de Zuiderstraat komt een ontmoetingsplek in de vorm van een werkcafé. De eigenaar van werkcafé Westhoff aan het Stationsplein wil hier een tweede locatie te openen. De eigenaar van de Jopenkerk wil in De Veste uitbreiden met een vergaderruimte annex proeflokaal. Of deze ruimten worden verkocht of verhuurd is nog niet besloten.

Met deze voorlopige gunning start HBB Groep direct – in nauwe samenwerking met de betrokken partijen – de verdere planontwikkeling van Raaks III. Bureau Beaumont is aangetrokken om de communicatie met de belanghebbenden en omwonenden te begeleiden. Naar verwachting zal de verkoopvoorbereiding van de woningen eind 2018 opgestart worden.

Foto's

Reageer op dit artikel