nieuws

Randstad pleit in München voor metronetwerk en woningbouw

Projectontwikkeling

Randstad pleit in München voor metronetwerk en woningbouw
Dick van Hal

Holland Metropole zal begin 2018 een eerste voorstel voorleggen aan het nieuwe kabinet om de Randstad-steden te verbinden met een metronetwerk en nieuwe woningbouwlocaties.

Dat maakten de samenwerkende partijen op 4 oktober bekend vanaf vastgoedbeurs Exporeal in München. Binnen Holland Metropole ijveren de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht en vastgoedbeleggers en -ontwikkelaars voor internationale investeringen in de Randstad. Met 8 miljoen inwoners, een gezamenlijke bnp in Europa op plek vier na Londen, Parijs en Milaan, goed ontsloten met auto en ov en een groot groen hart is de Randstad al een metropool van formaat.

Maar als gemeenten niet snel meer grondposities beschikbaar stellen voor woningbouw en de bouwwetgeving versoepelen, dreigt volgens marktpartijen stagnatie. Dick van Hal, IVBN-voorzitter en Bouwinvest-directeur, stelt dat ontwikkelaars en beleggers genoeg kapitaal hebben om te voorzien in de snelle groei naar woningen. ‘Maar dan moeten stadsbesturen wel flexibeler wetgeving hanteren en grond verschaffen. Een daling van de woningproductie kan de economische groei tenietdoen en leiden tot onbetaalbare woning- en huurprijzen.’

Desiree Uitzetter, head of Area Development bij BPD, waarschuwt dat er binnen enkele jaren geen nieuwbouwwoning meer beschikbaar is. ‘De Nederlandse behoefte aan 1 miljoen woningen tot 2030 betekent 80.000 nieuwe woningen per jaar. Nu bouwen we jaarlijks slecht 50.000. De urgentie is vooral groot in de Holland Metropole-regio.’ Eric van der Burg, wethouder Ruimtelijke Ordening in Amsterdam, vindt het hoopgevend dat alle steden en marktpartijen al samenwerken om zoveel mogelijk woningen te bouwen. ‘Vroeger was het ieder voor zichzelf.’

De gezamenlijke visie van de Holland Metropole-partijen is een duurzame, klimaatneutrale Randstad. Snel en frequent vervoer tussen alle steden is cruciaal om ook in de toekomst economische groei te garanderen. Het Rijk speelt daarbij een vitale rol. Om die reden zullen de Holland Metropole-partners begin 2018 een plan daartoe overhandigen aan het nieuwe kabinet.

Reageer op dit artikel