nieuws

MVRDV: massale hoogbouw rond ‘Central Park’ Den Haag

Projectontwikkeling

MVRDV: massale hoogbouw rond ‘Central Park’ Den Haag
MVRDV-plan met 120 woontoren rond Haagse Bos

Met honderd woontorens rond het Haagse Bos kan Den Haag 50.000 nieuwe inwoners huisvesten. Met de grondopbrengst van zo’n 2,5 miljard euro kan Den Haag infrastructurele projecten bekostigen.

Dat is een van de voorstellen van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV om de Haagse bevolkingsgroei de komende decennia op te vangen. MVRDV heeft in opdracht van het Haagse stadsbestuur een verkenning gedaan naar mogelijke oplossingen. Volgens MVRDV-oprichter Winy Maas viel het Central Park-plan het meest in vruchtbare aarde. De honderd torens van 120 meter hoogte krijgen daarin een speelse architectuur, waarin het groen van het Haagse Bos overloopt in de wolkenkrabbers.

Tegen het Algemeen Dagblad stelt Maas dat Den Haag hiermee twee vliegen in een klap slaat. Naast het huisvesten van zo’n 50.000 nieuwe inwoners, leveren de woontorens de gemeente Den Haag zo’n 2,5 miljard euro aan grondverkopen op. ‘Dat geld zou je dan in een fonds kunnen stoppen. De Haagse ringweg eindelijk doortrekken langs Scheveningen. De Utrechtsebaan helemaal ondertunnelen. Het Haagse Bos verbeteren. De stad gaat er straks enorm op vooruit.’ Verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller (HSP) moet echter niets van het MVRDV-plan weten.

De hoogbouw moet niet neerslaan in het centrum of in het groen, maar rond de treinstations, de Binckhorst en in Escamp (Den Haag Zuidwest). De duurzame torens met veel groen van Maas zijn daar wel welkom, aldus Wijsmuller. In deze gebieden heeft het stadsbestuur onlangs de maximale bouwhoogte van 140 meter losgelaten. Wijsmuller heeft daartoe besloten om de grote bevolkingsgroei van Den Haag tot 2040 op te vangen. Tot voor kort hield Den Haag met een aanwas van 80.000 inwoners. De nieuwste prognoses van Den Haag gaan uit van een groei met 100.000 naar 625.000.

Reageer op dit artikel