nieuws

Blauwhoed en AM: bouwstart woonwijk Amsterdam Noord

Projectontwikkeling

De heipalen van de nieuwe woonwijk Noorderkwartier in Amsterdam gaan nog voor het einde van dit jaar de grond in. De wijk in Amsterdam Noord krijgt ongeveer 500 woningen.

Blauwhoed en AM: bouwstart woonwijk Amsterdam Noord
Woontoren De Key Noorderkwartier in Amsterdam Noord

Dat heeft CZAN ontwikkeling, de ontwikkelcombinatie van Blauwhoed en AM, op 9 oktober bekendgemaakt. Sinds het tekenen van de uitvoeringsovereenkomst met de gemeente Amsterdam medio 2015, bevinden de plannen zich in de afrondende fase. De gemeente is bijna klaar met het bouwrijp maken van de locatie.

De nieuwe woonwijk Noorderkwartier krijgt een gevarieerd woningaanbod met 96 eengezinswoningen, 24 kavels voor particulier opdrachtgeverschap (Create@Noord) en 375 appartementen voor studenten. In het Noorderkwartier is ruimte voor groen en speelgelegenheid. De wijk ligt naast het nieuwe metrostation Noord wat volgens de ontwikkelaars zorgt voor een optimale bereikbaarheid.

De eengezinswoningen zijn ontworpen door Levs en Ponec de Winter architecten. Alle woningen zijn verkocht en het bestemmingplan is vastgesteld. De bouwstart staat gepland voor eind 2017. De 24 zelfbouwkavels gaan naar verwachting ook dit jaar nog in verkoop. De belangstelling hiervoor is groot, stellen de verkopers.

Woonstichting De Key neemt een appartementencomplex met 375 units voor studenten af. Hiertoe ondertekenden betrokken partijen in augustus de intentieovereenkomst. De woontoren wordt ontworpen door Inbo Architecten. De start bouw is halverwege 2018 gepland. De eerste studenten zullen begin 2020 hun intrek nemen. Noorderkwartier maakt deel uit van Centrumgebied Amsterdam Noord (CAN), het nieuwe centrum van het noordelijke deel van Amsterdam.

Het gebied ligt tussen de Nieuwe Purmerweg, de Ring A10, het Olof Palmeplein en het Noordhollandsch Kanaal en wordt in fasen ontwikkeld. In het hart van CAN komt straks het beginstation van de Noord/Zuidlijn, waarmee Amsterdam CS binnen vijf minuten bereikbaar wordt. In CAN wordt een verscheidenheid aan woon- werk en verblijfmilieus gerealiseerd. Blauwhoed en AM realiseerden van 2007 tot 2014 in CAN al woonwijk Elzenhagen Noord met 600 woningen en appartementen.

Reageer op dit artikel