nieuws

Twee Haagse gebouwen dingen mee naar ARC-award

Projectontwikkeling

Twee Haagse gebouwen dingen mee naar ARC-award
Rijnstraat 11 Den Haag Photo by Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

OMA, Kaan, Benthem Crouwel en krft zijn genomineerd voor de ARC17 Architectuur Award met hun ontwerpen voor respectievelijk Rijnstraat 8 in Den Haag, Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag, Vuurtoreneiland in Amsterdam en RAI-parkeergebouw in Amsterdam.

Dat heeft de jury onder leiding van Nanne de Ru (Powerhouse Company) op 11 september bekendgemaakt. De prijs wordt toegekend aan recent gerealiseerde projecten die hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid in de ruimste zin van het woord op innovatieve wijze combineren met een verrassende architectuur. Op 30 november aanstaande wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in de Kauwgomballenfabriek in Amsterdam.

De vier genomineerde projecten zijn geselecteerd uit 162 inzendingen. Over Rijnstraat 8 door OMA zegt de jury: ‘Voor de manier waarop een voormalige ministeriegebouw is getransformeerd tot een Rijkskantoor met een ongekend laag energielabel, en het daarbij zowel visueel als functioneel naar de stad is geopend, het verblijfsklimaat en de interne routing zijn verbeterd, en een nieuw publiek plein is gecreëerd.’

KAAN Architecten is met Bezuidenhoutseweg 30 geselecteerd ‘voor de wijze waarop KAAN Architecten het gesloten, hiërarchisch opgezette gebouw op intrinsiek duurzame en toekomstbestendige wijze heeft getransformeerd naar een open, transparante, uitnodigende en hedendaagse werkomgeving die past bij de huidige functie’.

Vuurtoreneiland door krft: ‘Voor de manier waarop het eiland en het hierop gelegen restaurant zelfvoorzienend zijn gemaakt met behulp van een duurzame low-tech infrastructuur en voor de manier waarop deze onzichtbare laag is verbonden met de architectuur van de bestaande en nieuwe gebouwen.’

RAI parkeergebouw door Benthem Crouwel Architects: ‘Voor de manier waarop van een parkeergarage een intelligent gebouw is gemaakt, dat op meerdere manieren is te gebruiken, onder andere als flexibele congresruimte, en waarvan de zorgvuldige detaillering de architectuur effectief ondersteunt.’ De prijs is een gezamenlijk initiatief van vakblad De Architect en Gira. Vorig jaar won KAAN Architecten met het project de Hoge Raad in Den Haag.

Reageer op dit artikel