nieuws

Ontwikkeling Soho House ‘op risico’ verder

Projectontwikkeling

Het Bungehuis in de Spuistraat mag voorlopig op eigen risico verder verbouwd worden tot het exclusieve clubhotel Soho House.

Ontwikkeling Soho House ‘op risico’ verder
Bungehuis aan Spuistraat Amsterdam

Dat heeft de voorzieningenrechter op 20 september besloten, schrijft het Parool. Stadsdeel Centrum en projectontwikkelaar Aedes Real Estate hiertoe een verzoek hadden ingediend, nadat ze in mei nog een rechtszaak hadden verloren. Omwonenden vrezen voor overlast en aantasting van hun privacy door de ligging van het hotel. De buurtbewoners stelden daarbij dat de hotelvergunning voor het project ten onrechte was verleend.

De rechter was het daarmee eens. De vergunningverlening door het stadsdeel is in strijd met het hotelbeleid van de gemeente, waarin is vastgelegd dat er geen hotels meer bij zouden komen in de binnenstad. Alleen bij ‘unieke concepten’, waar bij het Soho House volgens de gemeente sprake van was, kon een uitzondering gemaakt worden. De rechtbank stelde in mei echter dat dit niet het geval was.

Hierdoor moest Aedes Real Estate de verbouwing staken. De partijen zijn nog in afwachting van het hoger beroep dat Aedes en het stadsdeel instelden na de verloren rechtszaak. Deze bodemprocedure moet uitwijzen of de hotelvergunning terecht is verleend en of het hotel er dus überhaupt mag komen. Het hervatten van de verbouwing is dan ook op eigen risico, zei de rechter. Pas na een eventueel positieve uitspraak mag het hotel de deuren openen.

Reageer op dit artikel