nieuws

Individuele noodklokkerij of Deltaplan Wonen NL?

Projectontwikkeling

Als je de noodklok luidt, dan geef je in het publiek je verontrusting te kennen. Het is formatietijd en elke zichzelf respecterende organisatie lijkt wel de spreekwoordelijke noodklok te moeten luiden. Je zal toch maar over het hoofd gezien worden!

Individuele noodklokkerij of Deltaplan Wonen NL?

Doordat allerlei belangenbehartigers op velerlei terreinen de noodklok luiden, kan ik mij voorstellen dat de formerende partijen zo langzamerhand moe en doof worden voor al dat oorverdovende gebeier, zo niet murw gebeukt zijn door de paniek die men her en der zaait. Ze moeten zich daarbij telkens afvragen welke belangen gediend worden. Zijn het de eigen, financiële kortetermijnbelangen van één specifieke partij of één specifieke groep of wordt het maatschappelijk, algemeen belang gediend? Of meerdere belangen? Op korte of lange termijn? Schiet de burger (de kiezer) of de ‘BV Nederland’ er iets mee op? Wie weet houden ze zich momenteel met heel andere vraagstukken bezig onder de Haagse kaasstolp.

De vastgoed- en bouwsector ontkomt kennelijk ook niet aan de noodklokkerij, gelet op de vele berichten die we in de pers tegenkomen over de woningmarkt. Dat is op zich opmerkelijk, want we zijn nog maar vier jaar het dieptepunt van de markt gepasseerd en de woningmarkt lijkt alweer behoorlijk op stoom, zo niet oververhit op tal van plaatsen. De (inhaal)vraag naar woningen is ongekend. Ontwikkelaars en bouwers krijgen ze maar niet aangesleept door halsstarrige gemeenten en gebrek aan personeel. Ze raken snel door hun voorraden heen. Wat valt er dan nog te wensen? Kennelijk nog heel wat.

Lees meer over de visie van columnist Tom Berkhout, professor Real Estate Universiteit Nyenrode, in het septembernummer van Vastgoedmarkt. 

Reageer op dit artikel