nieuws

G4 praten over bouw 800.000 woningen

Projectontwikkeling

Maandag 18 september overleggen afgevaardigden van de G4, het Rijk en de tien grootse vastgoedbedrijven over de bouw van 800.000 nieuwe woningen. De uitkomsten worden verwerkt in de presentaties van Holland Metropole op de Expo Real 2017.

G4 praten over bouw 800.000 woningen
woningbouw

Het overleg is een verdieping van de gezamenlijke marketinginspanningen  van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht in Holland Metropole op grote vastgoedbeurzen zoals Expo Real en Mipim. Voor het eerst krijgt die samenwerking ook inhoudelijk handen en voeten.

Tot 2040 moeten er zo’n 800.000 nieuwe woningen in en rond de vier grote steden bij komen. De Randstad verandert in een duurzame, toekomst bestendige  metropool zonder dat het Groene Hart (‘Central Park’) verloren gaat. Internationale partijen met een lange termijn visie zijn van harte welkom een bijdrage te leveren. Dat vormt kort gezegd de hoofdboodschap die Holland Metropole (G4) dit jaar wil uitdragen in München.

Maar waar komen al die nieuwe woon/werkgebieden als over drie jaar de planvoorraad op is? Hoe krijgt de energietransitie vorm? Welke infrastructuur is benodigd? Maandag 18 september wordt hierover gesproken door 35 afgevaardigden van de G4, het Rijk en de tien grootse vastgoedbedrijven. De uitkomsten worden verwerkt in de presentaties op de Expo Real 2017, die van 4 tot en met 6 oktober plaatsvindt in München.     

De grotere wil tot inhoudelijke samenwerking houdt verband met de sterk toegenomen belangstelling van internationale beleggers voor ons land, waardoor de steden niet meer in onderlinge rivaliteit om elke euro behoeven te knokken. Maar bovenal is het besef gegroeid dat de bouw van een toekomst bestendige, economische sterke Holland-metropool slechts in gezamenlijkheid mogelijk is. Dan is er nog het al bijna legendarische optreden van Eberhard van der Laan in het programma Zomergasten, waarin hij aangaf dat hij als Amsterdamse burgemeester in de eerste plaats moet denken vanuit de metropool, waarin de vier grote steden heel nauw moeten samenwerken, dat tot een doorbraak leidde. Voordien was het bij internationale beleggers razend populaire Amsterdam dat toch vooral de boot af hield.  

Keerzijde is van deze hechtere samenwerking is wel dat Eindhoven geen bijdrage levert aan Holland Metropole op de Expo Real 2017 ‘Het is al ingewikkeld genoeg om met de G4 de samenwerking concreet vorm te krijgen’, stelt Lex Brans die de Vastgoedmarketing van de  Amsterdam Metropolitan Area coördineert. Maar hij sluit zeker niet uit dat Eindhoven op een gegeven moment kan aanhaken. 

Meer over Expo Real 2017 in het septembernummer van Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel