nieuws

Flexibiliteit grootste uitdaging bij ontwikkeling gezinsappartement

Projectontwikkeling

Families aan de stad binden met gezinsappartementen. Het kan, zeggen projectontwikkelaars aan een rondetafel bij de gemeente Rotterdam. Maar bedenk dat de flexibiliteit en veiligheid van een rijtjeshuis moeilijk te benaderen zijn met een stadsappartement.

Flexibiliteit grootste uitdaging bij ontwikkeling gezinsappartement
Het programma voor woningproject The Hudsons in de Rotterdamse wijk Bospolder bevat ook gezinsappartementen.

Het pionieren met de on-Nederlandse woonvorm gaat met vallen en opstaan. Voor de ontwikkeling van gezinsappartementen schreef de gemeente Rotterdam in oktober 2015 een prijsvraag uit. Van 149 inzendingen vond de jury er 81 matig, 44 redelijk en 22 sterk. Het winnende project Babel van architect Laurens Boodt op de Lloydpier zit twee jaar later in de pijplijn van ontwikkelaar AM. Voor grootschalige toepassing zijn nog hobbels te nemen, blijkt aan een rondetafel met projectontwikkelaars. Maar de bereidheid is er.

Beden die plek en de omgeving zelf genoeg veiligheid, dan hoeven projectontwikkelaars er geen dure oplossingen voor te bedenken. En dan hoeven ze de kosten ervan ook niet door te berekenen aan de bewoners of verhuurders. Lastig bij de ontwikkeling van appartementen is alleen, om ook nog rekening te houden met ontwikkelingsstadia van gezinnen. In eengezinswoningen zijn één of twee dakkapellen en een scheidingswand op zolder genoeg voor een extra slaapkamer. Met appartementen werkt dat zo niet. Afmetingen liggen vast. Veel deelnemers aan de prijsvraag compenseerden dat met extra ruimte.

Flexibiliteit en collectieve voorzieningen maken gezinsappartementen bij een gelijke grondprijs duurder dan een ‘gewoon’ appartement. Dus de betaalbaarheid van het prijswinnende project Babel voor gezinnen is al een dingetje, nog voor ontwikkelaar AM de koopsommen bekend heeft gemaakt. Dat er ook andere doelgroepen dan gezinnen kunnen wonen, vindt stedenbouwkundige Maurice Boumans van de gemeente Rotterdam helemaal niet erg. ‘Anders krijg je discussies over wat een gezin precies is. Kun je daaronder ook twee heren met een hondje verstaan?’

Reageer op dit artikel