nieuws

Eerste project in Haagse Proeftuin Erasmusveld

Projectontwikkeling

Eerste project in Haagse Proeftuin Erasmusveld
Opening stadsakker en tiny village in Proeftuin Erasmusveld Den Haag Foto Ivo Bakker

Wethouder Joris Wijsmuller het startsein voor innovatief gebruik van tijdelijke grond in Proeftuin Erasmusveld. Gemeente Den Haag, Ontwikkelingscombinatie Wateringse Veld en gebiedsontwikkelaar BPD Ontwikkeling realiseren er 350 woningen.

Het project ligt tussen Den Haag Zuid-West en Wateringse Veld. In Proeftuin Erasmusveld wordt geëxperimenteerd met woonvormen in een duurzaam stedelijk milieu. De proeftuinpioniers, die onder andere een stadsakker en tiny village in gebruik nemen, markeren een volgende fase in de herontwikkeling van het volkstuincomplex aan de Haagse Erasmuszone. Ze realiseren hier een duurzame woonwijk waar gezond samenleven in de stad centraal staat.

De 350 geplande woningen worden in zeven deelgebieden gerealiseerd. Een openbare ideeënprijsvraag leverde het ontwerp voor het eerste deelgebied met honderd woningen. Dit type innovatie in het ontwikkelproces vraagt om tijd en flexibiliteit. Een open houding van betrokkenen en flexibiliteit in het bestemmingsplan, zijn belangrijk. Geleidelijke planontwikkeling is daarom gebaat bij een ‘lerende houding’; vervolgfasen bouwen voort op lessen uit eerdere fasen, zegt Wicher Mol, ontwikkelingsmanager bij BPD Ontwikkeling:

‘Een proeftuin is een lerende en heel inspirerende omgeving, waarin mogelijk ook niet alles direct lukt. Innovatie betekent daarom ook flexibiliteit en kwetsbaarheid. Dat vraagt om een onderzoekende houding. De negen principes die we hebben geformuleerd, geven houvast bij het ontwikkelproces. Ze gaan onder andere over innovatie, natuurlijk ontwikkelen en samen delen. Zo kunnen we een gezonde, lerende en circulaire wijk ontwikkelen voor en door betrokken mensen.’

Reageer op dit artikel