nieuws

NVB: extreem krappe woningmarkt

Projectontwikkeling

NVB: extreem krappe woningmarkt
Nieuwbouw in Berkel

De woonconsument kan nog slechts uit gemiddeld twee nieuwe woningen kiezen. Vooral in de Randstad is er een fors tekort aan nieuwbouwlocaties. NVB pleit daarom voor een sterke minister in het nieuwe kabinet die ontwikkelingen op regionaal niveau aanjaagt.

‘We moeten leren van de fouten die er in de crisis zijn gemaakt’, aldus Nico Rietdijk, directeur van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers.

Uit de halfjaarlijkse Thermometer blijkt dat er in de eerste zes maanden van dit jaar 17.487 nieuwe koopwoningen zijn verkocht. In 2013 waren dat er nog 6.500. Maar de groei is er wel uit. Vergeleken met vorig jaar zijn er slechts 4 procent meer nieuwe koopwoningen verkocht. Dat heeft alles te maken met een groot gebrek aan warme bouwlocaties en aan warme mensenhandjes. Vooral in de Randstad is er nauwelijks nog aanbod van nieuwbouwwoningen en kookt de markt compleet droog.

 ‘Voor wie van veel adrenaline houdt, is de woningmarkt een aantrekkelijke rollercoaster maar dit alles is natuurlijk verre van gezond’, zegt Rietdijk  in een toelichting op de halfjaarcijfers van de nieuwbouw koopwoningenmarkt. De woningconsument heeft momenteel keuze uit amper twee nieuwe koopwoningen. Enkele jaren terug waren dat er nog ruim tien. ‘Bij een keuze uit vijf of zes woningen hebben we het over een evenwichtige markt. Bij het huidige aantal van twee spreken we van een extreem krappe woningmarkt.’

De oorzaak van de situatie ligt voor een groot deel in de wijze waarop het kabinet enkele jaren terug de crisis probeerde te beteugelen. Door de leenregels toen op het zwakke moment stevig aan te scherpen en het belastingstelsel aan te passen ging de woningmarkt in ons land veel harder onderuit dan in de buurlanden. ‘Woningontwikkelaars en bouwers raakten op dieptepunt van de crisis 80 procent van hun afzet kwijt. Iedereen in de sector moest reorganiseren en zwaar saneren, en veel werknemers vertrokken definitief uit de sector. Ook locatieontwikkelingen werden stopgezet.  En daar plukken we nu de wrange vruchten van in de vorm van een imploderende woningmarkt en exploderende prijzen’, aldus Rietdijk. ‘De sector is simpelweg niet in staat om aan de nieuwe woningvraag te voldoen.’

Regionaal zijn er wel enorme verschillen. Provincies waar vooralsnog genoeg aanbod is – zoals de noordelijke provincies, Zeeland en Overijssel – profiteren volop met prachtige verkoopstijgingen, maar krappe woningmarkten zoals Zuid-Holland en Noord-Holland incasseren verkoopverliezen van 2 procent respectievelijk 21 procent vergeleken met een jaar geleden.    

Volgens NVB is de belangrijkste les dat elke maatregel consequenties op de woning- en bouwmarkt heeft. Zowel op korte als lange termijn. De vereniging van ontwikkelende bouwondernemers dringt er daarom op aan dat wonen en bouwen weer hoog op de politieke agenda’s komt te staan. Ook pleit NVB ervoor dat in het nieuwe kabinet een sterke minister van wonen en bouwen komt die verbindingen legt met grote thema’s als economie, arbeidsmarkt, zorg en belastingen. ‘Een bewindspersoon dus die de totale woningmarkt, zowel koop als huur, in een groter plaatje beziet en ontwikkelingen op regionaal niveau aanjaagt. Er is echt werk aan de winkel. We moeten jaarlijks zo’n 80.000 woningen bijbouwen, maar we kwamen vorig jaar niet veel verder dan 50.000′, aldus Rietdijk.

Reageer op dit artikel