nieuws

Culturele broedplaats in BAM-complex Halfweg

Projectontwikkeling

Meurkens & Meurkens heeft het voormalig complex van bouwbedrijf BAM Infra in Halfweg gekocht. Het bedrijf transformeert het complex naar een culturele broedplaats met betaalbare (huur)ruimtes voor kunstenaars, muzikanten en startups.

Culturele broedplaats in BAM-complex Halfweg
Bogota aan Haarlemmerstraatweg 79 in Halfweg

Het 12.000 m2 grote terrein op industrieterrein Halfweg Ringvaart is met steun van twaalf private investeerders, Rabobank Haarlem en Omstreken en Bureau Broedplaatsen Amsterdam vorige maand gekocht. De kopers noemen geen prijs en adres. De koopsom van het complex aan Haarlemmerstraatweg 79 bedroeg 1,5 miljoen euro, blijkt uit de akte van levering van 29 juni (Kadaster). Verkoper is BAM Infra Energie & Water.

Kopers zijn Maarten en Rolf Meurkens namens de bv Meurkens & Meurkens, die op zijn beurt weer handelt namens de bv Aan de Ringvaart. De eerste huurders vestigen zich volgens de kopers eind september op Bogota, waar plaats komt voor 250 creatieve geesten. Met de realisatie van het project is 2,8 miljoen euro gemoeid. Het complex aan de snelweg en het spoor Haarlem-Amsterdam bestaat uit twee gekoppelde kantoorgebouwen, een grote werkplaats en twee puntloodsen met een bruto vloeroppervlak van in totaal 9.000 m2.

In de loods kunnen kunstenaars die veel ruimte nodig hebben terecht. Ook wil Meurkens & Meurkens er geluidsgeïsoleerde ruimtes voor muzikanten in realiseren. In de gekoppelde kantoorgebouwen moeten kunstenaars en startups komen. Naar verwachting zijn er honderd ruimtes met een huurkorting beschikbaar voor kunstenaars die bij de Commissie Ateliers en (Woon)Werkpanden Amsterdam (CAWA) staan ingeschreven.

Aan de achterzijde van het terrein staan aan de Ringvaart twee karakteristieke puntloodsen (samen 600 m2) die zich lenen voor expositieruimte en horeca met een terras aan het water. Meurkens & Meurkens is nog op zoek naar een ervaren horecaondernemer. De broers Maarten en Rolf Meurkens zijn sinds 2005 actief in de tijdelijke verhuur van vastgoed. Zo hebben ze het voormalige belastingkantoor van 17.500 m2 in de Haarlemse wijk Schalkwijk onder de naam Belcanto de afgelopen elf jaar verhuurd aan 200 bedrijfjes en kunstenaars. Eind dit jaar moet het gebouw, dat plaatsmaakt voor woningbouw, leeg zijn.

Reageer op dit artikel