nieuws

CRI verkoopt voormalig KPMG-kantoor Amstelveen

Projectontwikkeling

Commerz Real Investmentgesellschaft (CRI) en CRI Residence Amstelveen hebben het voormalige KPMG-gebouw aan de Burgemeester Rijnderslaan 10-30 in Amstelveen verkocht aan M.J. de Nijs en Zonen, ProWinko Nederland en De Jong Groep.

CRI verkoopt voormalig KPMG-kantoor Amstelveen

Dat melden de kopers. Zij willen in het complex 40.000 m2 aan woonruimte creëren, oftewel meer dan 300 appartementen (koop en huur) van 46 m2 tot 288 m2. Het meest oostelijke deel van het pand van blijft in gebruik als regionaal hoofdkantoor van it-bedrijf Atos. Voormalig KPMG-gebouw in Amstelveen krijgt definitief grotendeels een woonbestemming.

CRI kocht het 58.000 m2 omvattende pand in 1997 namens haar fonds HausInvest, toen nog HausInvest Europa geheten, voor 305.875.000 gulden (omgerekend 139 miljoen euro). Hoeveel nu is betaald staat nog niet in het Kadaster vermeld, maar het is duidelijk dat de Duitse beleggers heel veel geld hebben verloren op deze belegging. Sinds het vertrek van KPMG in 2010 naar een nieuwe behuizing in Amstelveen staat het pand grotendeels leeg. De nieuwbouw van ‘schade en schande’ groeide op het dieptepunt van de kantorencrisis uit tot het symbool van maatschappelijk ongewenst gedrag van grote kantoorgebruikers.

Zelf heeft CRI zich nooit gemengd in deze discussie. Een bewuste keuze, zo maakte Benelux-manager Martijn Houwen duidelijk in het julinummer van Vastgoedmarkt. Aanvankelijk leek het er op dat CRI het pand zelf grotendeels zou herontwikkelen, maar kennelijk is er toch voor gekozen definitief een streep te zetten onder het omvangrijke hoofdpijndossier. Eind maart wees het gerechtshof Amsterdam nog de bezwaren van architecten Alberts & Van Huut af tegen CRI’s plannen om het grootste deel te transformeren tot woningen.

De planning van de kopers is om in het eerste kwartaal van 2018 te starten met de werkzaamheden, die uitgevoerd zullen worden door bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen. Winfred de Nijs, directeur van M.J. de Nijs en Zonen:’De woningdruk in de regio, Groot Amsterdam waar Amstelveen onder valt, is op dit moment erg groot. Door het gebouw om te vormen naar voornamelijk woningen komen we tegemoet aan de toenemende vraag. Deze nieuwe bestemming is precies wat de stad Amstelveen op dit moment nodig heeft.’

Reageer op dit artikel