nieuws

Bouwproductie Utrecht omhoog tegen daling in Zuid-Holland

Projectontwikkeling

Bouwproductie Utrecht omhoog tegen daling in Zuid-Holland
Vorm-project aan rand Leidsche Rijn Centrum Utrecht

In de Randstad is de bouwproductie in de provincie Utrecht het hardst gestegen. De productie groeide in de periode mei 2016-april 2017 met 10 procent en blijft dankzij meer woningbouw flink stijgen.

Dat schrijft ABN Amro in het op 27 juli gepubliceerde overzicht De stand van de regionale bouw. De bouwproductie in Noord-Holland steeg in dezelfde periode met ongeveer 2,5 procent. In Zuid-Holland daalde de productie juist met 3,3 procent. In de provincie Utrecht stegen zowel de renovatie (+18,9 procent) als nieuwbouw (+7,9 procent) flink. Het aantal nieuw gebouwde woningen steeg dan ook met 36,5 procent in 2016. Bijna 35 procent van de nieuwbouw vond plaats in de stad Utrecht.

Het aantal nieuw gebouwde utiliteitsgebouwen steeg in provincie Utrecht met 39,2 procent. De waarde van de afgegeven vergunningen laat zien dat de bouw in Utrecht de komende tijd zal leunen op de woningbouw. De vergunningen voor nieuwe woningen stegen in de periode mei 2016-april 2017 met 53,2 procent. De waarde van de afgegeven vergunningen voor nieuwe utiliteitsgebouwen daalde in deze periode met 28,1 procent.

De bouwproductie in Noord-Holland leunt sterk op de renovatie van woningen en gebouwen. De renovatie steeg in de periode mei 2016-april 2017 met 17,4 procent, terwijl de nieuwbouw met 1,8 procent daalde. In Amsterdam vindt 48 procent van de nieuwbouw van Noord-Holland plaats. Maar ook in Amsterdam was in 2016 een daling van de nieuwbouw te zien.

De komende tijd zal vooral de woningbouw in Noord-Holland goede zaken blijven doen. De waarde van de afgegeven vergunningen steeg in de periode mei 2016-april 2017 met 17,3 procent. De utiliteitsbouw blijft het moeilijk houden. De vergunningen daalden met 10,7 procent. Wel worden meer vergunningen voor kantoren en agrarische gebouwen afgegeven.

De bouwproductie in Zuid-Holland daalde vooral in de tweede helft van 2016. Ook Zuid-Holland heeft in 2016 last gehad van het beperkte aantal afgegeven vergunningen. Opvallend is dat in 2016 11,3 procent meer woningen werden opgeleverd en 60,2 procent meer utiliteitsgebouwen. De waarde van de vergunningen voor nieuwe woningen steeg met 62,9 procent tussen mei 2016 en april 2017. De waarde van de vergunningen voor utiliteitsgebouwen steeg met 50,8 procent.

Reageer op dit artikel