nieuws

Transformatie Gasthuyspoort Breda wint StiB Award 2017

Projectontwikkeling

Transformatie Gasthuyspoort Breda wint StiB Award 2017
Transformatieproject Gasthuyspoort in Breda genomineerd voor StiB Award 2017

De transformatie van het voormalige stadskantoor naar woningen en commerciële ruimten tot Gasthuyspoort in Breda (Maas-Jacobs Vastgoed) is door de vakjury en het publiek van de Steden in Beweging (StiB) Award 2017 tot winnaar gekozen. De winnaar werd bekendgemaakt op de laatste dag van Provada 2017.

Zowel de vakjury als de 550 mensen die gestemd hebben tijdens Provada 2017 kwamen tot dezelfde winnaar. Eigenaren Kris Maas en René Maas van Maas-Jacobs Vastgoed zijn dan ook dolblij met de waardering. ‘Het is voor mij ook weer een bevestiging dat als je ergens je ziel inlegt, dan het dan extra succesvol wordt,’ zegt René Maas. Tijdens het transformatieproject ging ik ieder weekend gewoon nog even in alle rust in het pand rondlopen. Wat kan er nog beter, wat kunnen we nog meer doen.  We houden van onze stad Breda en als we kunnen bijdragen aan verbetering, halen we daar veel voldoening uit.’ Kris Maas voegt eraan toe dat het verlaten sociale dienstgebouw en stadskantoor ‘echt een rotte kies in Breda was. Mooi dat we dat hebben kunnen verbeteren’.

Het voormalige stadskantoor werd gebouwd in jarenzeventigstijl. Nadat het in 2006 was leeggekomen bleef het tien jaar lang ongebruikt, op bewoning door enkele kraakwachten na. Het gebouw kreeg een mistroostige uitstraling, wat zijn weerslag had op de omgeving. De winkels in de nabijgelegen Veemarktstraat – een van de aanloopstraten naar het kernwinkelgebied – kregen het moeilijk, ondanks de nabijheid van het parkeerterrein Beyerd-Vlaszak, waar veel bezoekers van het stadscentrum parkeren.

In samenwerking met Bedaux de Brouwer Architecten in Goirle ontwikkelde eigenaar Maas-Jacobs Vastgoed een plan om het gebouw te transformeren tot 52 appartementen en elf grondgebonden woningen, plus 1.780 m2 aan commerciële ruimten. Daarbij werd het gebouw opgeknipt in drie delen, waarvan één deel wordt vervangen door een nieuw appartementengebouw. In het breedste middendeel werden ook vloeren gedeeltelijk uit het pand geknipt voor het aanleggen van een verhoogde binnentuin.

De elf grondgebonden woningen zijn inmiddels gerealiseerd en ook de commerciële ruimten met daarboven 33 koopappartementen zijn opgeleverd. Alle appartementen waren bij bouwstart reeds verkocht. De winkels zijn alle verhuurd aan lokale partijen. ‘Met plan Gasthuyspoort is een verloederde plek aan de rand van de binnenstad van Breda getransformeerd tot een bruisende locatie met allure’, aldus de jury.

De jury werd dit jaar gevormd door de Utrechtse socioloog, senator en voormalig directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Paul Schnabel, ex-directeur Pieter Affourtit van WPM Groep (in 2016 opgegaan in Colliers International), urban innovator Peter Savelberg, director Research & Strategie Boris van der Gijp van Syntrus Achmea en Vastgoedmarkt-hoofdredacteur Johannes van Bentum.

Andere genomineerden voor de prijs waren Nowadays in Amsterdam (Bouwinvest), parkeergarage Museumkwartier in Den Haag (Sens Real Estate) en Strijp R in Eindhoven (Amvest). De jury gaf aan tijdens de presentatie ‘dat het niveau van alle genomineerden bijzonder hoog was dit jaar.’

> Download nu het whitepaper ‘Steden in Beweging (StiB) Award 2017’

Reageer op dit artikel