nieuws

Bart van Breukelen: ‘Aanpak in kleine steden moet steviger’

Projectontwikkeling

De aanpak van met name winkelleegstand in de kleinere provinciesteden moet steviger, vindt Neprom-voorzitter Bert van Breukelen. ‘Door de versnippering van eigenaren worden krachten te weinig gebundeld.‘

Bart van Breukelen: ‘Aanpak in kleine steden moet steviger’
Ontbijtnieuws met Bart van Breukelen (midden)

Van Breukelen zei dit tijdens het Vastgoedmarkt Ontbijtnieuws op de tweede dag van Provada 2017. ‘Er zijn sympathieke initiatieven in bijvoorbeeld Rotterdam en andere steden waar winkelpanden worden getransformeerd naar woningen of andere bestemmingen. Maar juist in de kleinere provinciesteden waar het juist het meest nodig is, gebeurt het te weinig.’

De Neprom-voorzitter, tevens directievoorzitter van projectontwikkelingsbedrijf Synchroon pleit, voor meer krachtenbundeling en samenwerking tussen de individuele eigenaren van kleinere winkelpanden in de provinciesteden. ‘Zeker in de kleine steden is het eigendom van veel winkelpanden versnipperd. Als zij krachten bundelen, kunnen er bijvoorbeeld mooie transformatieprojecten gestart worden. Ondanks dat de winkelmarkt wat aantrekt, zie je te vaak in kleine steden dat winkeliers zowel links als rechts van hen een leegstaand pand hebben. Dat ziet er treurig uit.’

Van Breukelen wijst er tijdens het Vastgoedmarkt Ontbijtnieuws tevens op dat stationsgebieden erg in opkomst zijn en dat daar ook kansen liggen. ‘De tijd dat stationsgebieden de rafelrandjes van de stad waren, is echt voorbij. Mede door het toenemend belang van duurzaam openbaar vervoer zijn stationsgebieden interessanter geworden om te wonen, te werken en te recreëren en gaan ze er beter uitzien. Je ziet vooral dat veel startup-bedrijven zich graag rond het station vestigen. Dit is een mooie ontwikkeling en biedt zeker kansen voor projectontwikkelaars en investeerders.’

Reageer op dit artikel