Next Architects

Profiel

NEXT architects is een internationaal architectenbureau dat sinds 1999 werkt aan ontwerp- en onderzoeksprojecten op het gebied van stedenbouw, architectuur, interieur en infrastructuur. NEXT architects is gevestigd in Amsterdam. In 2004 heeft NEXT een tweede kantoor opgericht in Beijing, China.

NEXT architects werkt samen in multidisciplinaire teams om projecten op een innovatieve manier aan te kunnen pakken. Denk hierbij aan ervaren adviseurs op het gebied van constructie, bouwfysica, bouwkostenbeheersing en landschap maar ook met beeldend kunstenaars, historici, ecologen, sociologen en vormgevers.

www.nextarchitects.com

Bedrijfsfilm

NEXT architects – Stad Maken from nextarchitects on Vimeo.

Uitgelicht projecten

RIV//

RIV// speelt in op een grote behoefte in en rondom de stad Amsterdam: ruime gezinswoningen. De locatie van dit woongebouw is uniek: op de Kop van Zuidas, tussen de levendigheid van de Pijp en de Rivierenbuurt, omgeven door het groen en door de ruimte van de Amstel. Deze gunstige ligging en de geschiedenis van de plek vormde de basis van het ontwerp: de verspringende blokken in de gevel zorgen voor licht en zicht in de woningen, creëren royale buitenruimtes en geven privacy. Ook verwijst de materialisering van de rode bakstenen naar de architectuur van de Amsterdamse School die zo kenmerkend is voor Oud Zuid en de Rivierenbuurt.

RIV// is een pand met statuur, met hoge entrees en grote portieken. Tegelijkertijd is het toegankelijk: de detaillering en de verspringende gevel geven het forse bouwvolume weer een schaal die aansluit bij de menselijke maat.  RIV// is zo geworteld in haar context en maakt verbinding met de stad.

Lees meer >


The Bay View, Cascais


Cascais is één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Portugal. Wie nu de stad binnenkomt ziet als eerste een verouderde Jumbo, omringt door een parkeerplaats. Om dit gebied te transformeren tot een hoogwaardige en groene entree van de stad, zorgt NEXT architects samen met het Portugese bureau Fragmentos de Arquitectura voor een grootschalige make-over. Het ontwerp zal het gebied een geheel nieuwe identiteit geven. Wat zich nu nog kenmerkt als een betonnen jungle, wordt straks een ontspannen en groen landschap.

Het parkeren wordt onder de grond gebracht waarmee een nieuw publiek park ontstaat. Het nieuw ontworpen winkelcentrum met een foodcourt en diverse wellness voorzieningen, is volledig geïntegreerd met het park. Er ontstaat ruimte voor aantal kleinschalige woongebouwen met 146 woningen. Met hun groene gevels, grote buitenruimtes en groene daken worden deze gebouwen onderdeel van het landschap. Het entreegebied van Cascais wordt dan een groen park en een hoogwaardige publieke ruimte die verschillende voorzieningen combineert voor ontmoetingen en ontspanning.

Lees meer >


Waterfront

NEXT architects ontwerpt een woontoren van Waterfront/Noorderkaap, aan de Grasweg in Amsterdam. Waterfront/Noorderkaap is een project van de ontwikkelingscombinatie Kop Grasweg CV, een samenwerking van Hurks en Amvest, en bestaat uit 5 woongebouwen direct aan het IJ.

Het ontwerp van NEXT verbindt het industriële verleden van de Grasweg met de moderne uitstraling van de nieuwe appartementen. De woontoren Waterfront/Noordekaap staat op de unieke locatie met een rijk industrieel verleden, vrij uitzicht op het IJ en de stad en gericht op het zuiden. Deze elementen zijn de belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp waarbij de balkons een centrale plek innemen. Het woongebouw heeft een stoer karakter door het gebruik van beton, maar met een modern twist, gegeven door de slanke detaillering van het gebouw, de kleur en de structuur van beton.

Lees meer >


Butterfly Bay

De locatie bevind zich langs een vertakking van de Min rivier. Het masterplan richtte zich op het benutten van de nabijheid van water door zoveel mogelijk gebouwen aan het water te verbinden. Het plan word gesymboliseerd door een hand die het water aanraakt, waarbij elke vinger een landtong richting de rivier representeert. De gebouwen loodrecht op de landtong hebben direct zicht op het water.

Parkeerplaatsen voor het hele gebied zijn ondergronds opgelost, waardoor de straten tussen de villa’s weelderig groen en autovrij zijn. Aan de straatkant zijn de villa’s drie verdiepingen hoog en aan de waterkant vier. Het ontwerp van de villa’s richt zich op het optimaliseren van het zicht op het water en de bergen in de achtergrond. Het verspringen van de volumes creëert een verscheidenheid in de buitenruimtes. De appartemententorens en het hotel hebben iedere hun eigen vormentaal.

Lees meer >


B.Amsterdam

Het voormalige IBM pand in het Rieker Business Park in Amsterdam stond al 11 jaar leeg en leek ongeschikt voor herbestemming. Het heeft nu een nieuw leven gekregen als een dynamische hotspot voor startups, ZZP-ers en ondernemingen uit de creatieve sector. Hiervoor is het gebouw ontworpen als een stad: met straten, pleinen, voorzieningen en horeca. Daarbinnen hebben de gebruikers alle vrijheid om met nieuwe werkplekken de ‘stad’ mee te ontwikkelen. Voor hen is dit dan ook als veel meer dan een werkplek: het is een ecosysteem waar interactie en ontmoeting centraal staan.

De herkenbare, industriële uitstraling en het hergebruik van materialen versterken de visie achter het gebouw. Een belangrijke ingreep is de nieuwe entree waarbij het voorterrein een verblijfs- en ontmoetingsplek geworden is. Restaurant Bureau op het dak van het gebouw is omringt door een groen dakpark met moestuin en oude auto’s die dienst doen als vergaderplek.

Genomineerd voor de Geurt Brinkgrevebokaal 2016 en de NRP Gulden Feniks 2017.

Lees meer >


Huis M&M Funen

Het voormalige IBM pand in het Rieker Business Park in Amsterdam stond al 11 jaar leeg en leek ongeschikt voor herbestemming. Het heeft nu een nieuw leven gekregen als een dynamische hotspot voor startups, ZZP-ers en ondernemingen uit de creatieve sector. Hiervoor is het gebouw ontworpen als een stad: met straten, pleinen, voorzieningen en horeca. Daarbinnen hebben de gebruikers alle vrijheid om met nieuwe werkplekken de ‘stad’ mee te ontwikkelen. Voor hen is dit dan ook als veel meer dan een werkplek: het is een ecosysteem waar interactie en ontmoeting centraal staan.

De herkenbare, industriële uitstraling en het hergebruik van materialen versterken de visie achter het gebouw. Een belangrijke ingreep is de nieuwe entree waarbij het voorterrein een verblijfs- en ontmoetingsplek geworden is. Restaurant Bureau op het dak van het gebouw is omringt door een groen dakpark met moestuin en oude auto’s die dienst doen als vergaderplek.

Genomineerd voor de Geurt Brinkgrevebokaal 2016 en de NRP Gulden Feniks 2017.

Lees meer >