nieuws

Hubrecht Instituut benoemt Maarten de Gruyter tot ‘honorary fellow’

Loopbaan

Hubrecht Instituut benoemt Maarten de Gruyter tot ‘honorary fellow’
Maarten de Gruyter geflankeerd door directeur Paul Bouter van de Vrienden van het Hubrecht Instituut (links) en Eelco de Koning, lid van de Wetenschappelijke Raad van stichting DON

Directeur Maarten de Gruyter van projectontwikkelaar Boelens de Gruyter heeft de hoogste onderscheiding gekregen van het Hubrecht Instituut, een instelling voor medisch onderzoek. De Gruyter is benoemd tot honorary fellow.

De Vastgoedman van het Jaar 2018 kreeg deze eretitel voor zijn inspanningen om wetenschappelijk onderzoek te laten doen naar de genezing van diabetes type 1.

Bij De Gruyter is op zijn zevende diabetes type 1 vastgesteld. Sindsdien ondervindt hij aan den lijve welke invloed suikerziekte heeft op zijn dagelijks functioneren. Zo heeft de ondernemer steeds meer moeite met zien. Om een vuist te maken tegen diabetes type 1 richtte De Gruyter dertien jaar geleden stichting DON op. Onder die vlag wordt geld ingezameld voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Onlangs trad hij terug als voorzitter, maar hij zal als erevoorzitter nauw betrokken blijven bij de stichting.

‘Nobelprijs’ van het instituut

Het Hubrecht Instituut, dat onderdeel is van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en dat vooral stamcelonderzoek doet, heeft De Gruyter onderscheiden met het honorary fellowship. ‘Deze onderscheiding is een soort Nobelprijs van ons instituut. Het is meer dan alleen een compliment voor zijn stichting DON’, zegt directeur van de stichting Vrienden van het Hubrecht Instituut dr. Paul Bouter. ‘Hij heeft de stichting aangewend om een hoger doel te bereiken: een bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek. Hij heeft veel geld weten op te halen voor een specifiek doel, iets waar we in Nederland over het algemeen niet zo goed in zijn. Bovendien verbindt hij onderzoekers en instituten.’

De projectontwikkelaar is pas de vierde persoon in vijftien jaar die de hoogste onderscheiding voor het leven heeft ontvangen. De eerdere drie benoemingen gingen naar mensen uit de medische wereld. Bouter: ‘De Gruyter is echter de eerste die het onderwerp vanuit het perspectief van de patiënten benadert en het onderzoek daardoor maatschappelijk relevant maakt. Hij zoekt echt naar oplossingen en geeft zijn doorzettingsvermogen door aan de onderzoekers. Vóór zijn tijd deden we geen diabetes 1-onderzoek, nu houden zich er acht of negen onderzoekers mee bezig.’

Totale verrassing

De Gruyter is zeer vereerd met de onderscheiding. ‘Heel bijzonder en een totale verrassing. Ik heb stichting DON ooit opgericht omdat ik een heel duidelijk doel voor ogen had: genezing van diabetes type 1. Ik had nooit durven dromen dat ik daar zo’n bijzondere persoonlijke titel voor zou ontvangen. Ik ga hem dan ook vol trots dragen.’ Hij roemt de steun van alle mensen achter DON. ‘Dankzij hen is het gelukt om samenwerkingen op te zetten tussen instituten die voorheen naast elkaar werkten in plaats van met elkaar, terwijl we allemaal één gezamenlijk doel hebben.’

Wat de onderscheiding teweeg gaat brengen vindt De Gruyter moeilijk te zeggen. Volgens het Hubrecht Instituut ligt het voor de hand dat hij nu meer lezingen en gastcolleges gaat geven in binnen- en buitenland. De Gruyter zegt zijn ervaringen graag te delen, maar zijn uiteindelijke doel is stichting DON opheffen. Dat zou betekenen dat genezing van diabetes type 1 een feit is.

Stichting DON

Stichting Diabetes Onderzoek Nederland, kortweg stichting DON, is in 2006 opgericht door Maarten de Gruyter. Het doel: diabetes type 1 genezen. Want hoewel diabetes type 1 te behandelen is, is de ziekte nog niet te genezen. De complicaties zijn ingrijpend: van blindheid en amputaties tot hart- en nierfalen. DON investeert in onderzoeken die zich richten op volledige genezing van diabetes type 1 en kan hierbij rekenen op een grote groep donateurs en betrokken ambassadeurs.

Reageer op dit artikel