nieuws

Rising Star: Rogier Rombouts

Loopbaan

In deze rubriek stelt een jong talent in de vastgoedsector zich voor aan de hand van ruim vijftien vragen. Dit keer: Rogier Rombouts van Boelens de Gruyter.

Rising Star: Rogier Rombouts
Rogier Rombouts

Leeftijd: 29

Opleiding: Bouwkunde Delft, MSc Real Estate and Housing.

Ik ben: Ontwikkelaar bij Boelens de Gruyter.

Waarom vastgoed: Van jongs af aan ben ik altijd gefascineerd geweest door de gebouwde omgeving en vraag me dagelijks bij objecten af ‘waarom en hoe’. Ik zie het als een uitdaging om middels vastgoed een kwalitatieve impuls te geven aan de wereld waarin wij leven om daarmee de mens in haar behoefte te voorzien. Waar is dat ooit begonnen? Op een oudergesprek maakte de juffrouw zich zorgen over de eenzijdige keuzes die ik maakte in waar ik mijn dag op de kleuterschool wilde doorbrengen, namelijk de bouwhoek. Daarop vroegen mijn ouders hoe ik dan in de bouwhoek met grote legoblokken speelde. Wat bleek is dat ik daar een team van mede-kleuters aanstuurde om iedere dag een nieuw bouwwerk te maken.

Het mooiste vastgoedobject: Het Zeitz Museum of Contemporary Art Africa (Zeitz MOCAA) in Kaapstad van architect Thomas Heatherwick. Dit is echt een beeldschoon voorbeeld van hoe een voormalige graansilo te transformeren is naar een nieuwe hotspot: museum en hotel. De manier waarop er licht in de donkere 42 silo’s is gebracht is een gewaagde stap geweest, maar het resultaat is geniaal. Wel moet je enigszins reëel blijven dat dit nooit uitgevoerd had kunnen worden zonder filantroop en multimiljonair Jochen Zeitz.

Het lelijkste vastgoedobject: Het Zuidblok op het Stadionplein in Amsterdam. Waar ik welstand regelmatig een compliment moet maken, omdat zij toezien dat de stad er vaak mooier op wordt, lijkt dit project erdoorheen geglipt te zijn. Op de materialisatie van de gevel is duidelijk bezuinigd en de positie van de luifel voelt niet logisch aan.

Must-see: Ik ben groot fan van Grand Designs, een programma waarin unieke en complexe bouwprojecten op de voet gevolgd worden. Het wordt regelmatig herhaalt op de BBC, maar is nu ook op Netflix te zien. Aanraders zijn seizoen 1, aflevering 2: ‘North London’ en seizoen 2, aflevering 4 ‘County Derry’.

Dit zien we allen over het hoofd: ‘s-Hertogenbosch, daar liggen de kansen. Je ziet steeds meer dat beleggers hun portefeuille risico willen gaan spreiden buiten de Randstad en komen zo bij de grote Brabantse steden. Den Bosch laat jaar in jaar uit zien dat het als meest gastvrije stad een heerlijke plek is om te wonen en te werken. De komst van de Jheronimus Bosch Academy of Data Science (Jads) zal daarin een aantrekkende rol spelen de komende decennia. Ook op het gebied van bouwen zal binnen de Jads gekeken worden naar hoe processen en beslissingen in een eerder stadium te sturen zijn door middel van data-analyse.

Mijn grootste succes: Dat ik elf jaar lang topsport (hoofdklasse hockey) heb gecombineerd met mijn studie en ook tijdens de eerste jaren dat ik werk. Heerlijk om een duidelijk doel voor ogen te hebben en hier met een team volle bak voor te gaan. Plan, prioritize and deliver.

Ik zou mij willen ontwikkelen in: Duurzaamheid wordt nog steeds vaak gebruikt als een marketing tool. Ik ben blij te zien dat er steeds meer innovatieve toepassingen zijn om bouwafval te hergebruiken. Toch worden op de bouw vaak nog traditionele methodes gebruikt. Ik vind dat wij als jonge generatie de plicht hebben om verantwoorder om te gaan met bouwmateriaal.

Mooiste functie in het vastgoed: Ontwikkelaar. Ik vind het ondernemerschap en de bevlogenheid waarmee mijn bazen, Maarten de Gruyter en Harm Boelens, projecten acquireren en ontwikkelen aanstekelijk. Boelens de Gruyter is flexibel, snel en daadkrachtig. Ik vind het een heerlijke omgeving waarin ik mij verder persoonlijk kan ontwikkelen en krijg daar de ruimte voor.

Mijn droom is: Ik ben in Delft afgestudeerd op een alomvattende legacy-strategie voor toekomstige Olympische Spelen. Ooit hoop ik nog eens zelf een bijdrage te leveren aan het stedenbouwkundig ontwerp voor een Olympische stad dat (vrijwel) volledig aansluit op de toekomstige behoefte van die stad en haar inwoners.

In mijn vrije tijd houd ik mij bezig met: Veel sporten (hockey, golf, voetbal en squash), vrienden en familie opzoeken en regelmatig wat cultureels (cabaret, design, theater).

Vrijmibo/hangout: Voor een goed gesprek ga ik graag naar de L&B Whiskeybar en voor wat heerlijke hiphop en R&B tunes naar Bitterzoet.

Reageer op dit artikel